Actual International

Continuă vrajba pentru Taiwan. Oficialii de la Beijing strigă că SUA a încălcat ”suveranitatea Chinei”

Continuă vrajba pentru Taiwan. Oficialii de la Beijing strigă că SUA a încălcat ”suveranitatea Chinei”

Oficialii chinezi au avut o reacție incendiară după ce Pelosi a călcat pe pământ taiwanez. Vrajba dintre SUA și China continuă cu un nou episod.

Continuă vrajba. Oficialii de la Beijing spun că vizita lui Pelosi  în Taiwan înseamnă intruziunea SUA în ”suveranitatea Chinei”

În această dimineață de miercuri, consilierul de stat și ministrul de externe chinez Wang Yi a emis o declarație prin care condamnă intruziunea SUA în suveranitatea Chinei.

Cine este Wang Yi: Wang Yi (în chineză: 王毅; pinyin: Wáng Yì; născut la 19 octombrie 1953) este un diplomat și politician chinez de rang înalt, în prezent ministru de externe, numit în funcție începând cu anul din 2013 și consilier de stat din 2018.

Pelosi, din punctul oficialului chinez de vedere, a vizitat în mod flagrant insula, fără a ține cont de reprezentările solemne ale Chinei, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a principiului „o singură Chină” și o încălcare rău intenționată a suveranității Chinei, a ținut să sublinieze Wang Yi , citat de Global Times.

Cine este Pelosi: Nancy Patricia Pelosi (82 de ani, născută D’Alesandro, la 26 martie 1940) este un politician american care ocupă funcția de președinte al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite din 2019, iar anterior din 2007 până în 2011. Ea a fost reprezentantă a Statelor Unite din California din 1987. Membră a Partidului Democrat, Pelosi este singura femeie care a ocupat funcția de președinte al Camerei Reprezentanților din SUA.

Oficialul chinez spune că SUA are fantezii

Wang a îndemnat SUA să înceteze a emite idei fanteziste, el afirmând, în același context, că politicieni americani au devenit „scandalagii” în relațiile dintre China și SUA, iar SUA au devenit „cel mai mare distrugător” al păcii și al stabilității regionale în Strâmtoarea Taiwan.

Care este fantezia americanilor văzută de chinezi: fantezia de a interveni în procesul de reunificare a Chinei, de a sabota dezvoltarea Chinei, de a manipula situația geopolitică și de a confunda binele și răul.

O astfel de provocare politică flagrantă a stârnit indignarea puternică a poporului chinez și opoziția pe scară largă din partea comunității internațional. Taiwanul face parte din China, iar realizarea reunificării este tendința istorică inevitabilă, a precizat Wang. Nu vom lăsa niciodată loc pentru forțele secesioniste „independentiste din Taiwan” sau pentru forțele externe să intervină, a mai precizat, ferm pe poziție, oficialul chinez.

Declarația a fost făcută după ce Pelosi a aterizat în Taiwan. Armata Chinei a lansat marți seară exerciții militare masive în jurul insulei Taiwan. Există și în acest stat secesioniștii „independenței Taiwanului”, care pun piedici Chinei, după cum s-a exprimat oficialul de rang înalt chinez.

Prin urmare, Beijingul consideră insula taiwaneză ca fiind o democraţie vibrantă şi un furnizor cheie de semiconductori, ca fiind parte a ţării. Taiwanul rămâne cea mai sensibilă problemă între SUA şi China, cu potenţialul major de a declanşa, într-o zi, un conflict militar între cele două mari puteri.

China nu stă, nu doarme și pregătește ceva

Nici China nu stă și nici nu doarme, niciodată. Încă nu se vede, dar pentru analiști este mai mult ca sigur că pregătește ceva. Și aceasta deoarece în dimineața zilei de miercuri, 3 august, companiile aeriene au fost avertizate să nu mai zboare deasupra Taiwanului.

Iată despre ce este vorba: China a avertizat companiile aeriene care operează în Asia să evite să zboare în zonele din jurul Taiwanului, unde desfăşoară exerciţii militare, ca răspuns la vizita pe insulă a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

O notă oficială a fost trimisă marţi seara, noapte după ora ora Hong Kong-ului, desemnând şase zone din spaţiul aerian drept „zone de pericol”, potrivit transportatorilor care au primit mesajul şi lui Jang Chang Seog, un oficial al Ministerului coreean al Transporturilor. Zborurile vor fi restricţionate între orele 12:00 din 4 august şi 12:00 din 7 august.

Xiamen Airlines a anunţat ajustări ale mai multor zboruri, invocând „controlul fluxului” în Fujian. Korean Airlines intenţionează să redirecţioneze unele rute către Asia de Sud pentru a evita spaţiul aerian al Taiwanului în perioada exerciţiilor militare ale Chinei, a declarat o purtătoare de cuvânt prin SMS. Piloţii de la Cathay Pacific au fost sfătuiţi să aibă la ei 30 de minute de combustibil suplimentar pentru o eventuală redirecţionare.

Și departamentele administraţiei de siguranţă maritimă din China au emis, de asemenea, mai multe avertismente pentru navele care traversează anumite teritorii, citând exerciţii militare şi practici de tragere, potrivit declaraţiilor guvernului chinez.

Foto: EVZ/ EPA/Taiwan Ministry of Foreign Affairs HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES