International

China a amenințat, iar azi face un exercițiu militar în Strâmtoarea Taiwan. SUA pregătește navele de luptă

China a amenințat, iar azi face un exercițiu militar în Strâmtoarea Taiwan. SUA pregătește navele de luptă
Arhivă

Ultima oră. China a anunţat azi, sâmbătă, un exerciţiu militar ”cu muniţie reală” în Strâmtoarea Taiwan, o iniţiativă înaintea unei eventuale vizite controversate a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi în Taiwan. Sunt manevre limitate ca suprafaţă şi care urmau să aibă loc în vecinătatea apropiată a coastei chineze, relatează agenția franceză AFP.

Pentagonul pregătește navele de luptă pentru a o proteja pe Pelosi, după ce China a lansat amenințări

Pentagonul este pregătit să trimită avioane de luptă și nave de război pentru a proteja președintele Camerei, Nancy Pelosi, dacă va vizita Taiwan, a raportat Associated Press, zilele trecute.

Agenția a citat oficiali americani anonimi, că Departamentul de Apărare a elaborat planuri de securitate pentru a o menține în siguranță pe Pelosi, în cazul în care va călători în Taiwan în august.

Oficialii au spus că planurile implică probabil trimiterea de avioane de luptă, nave și mijloace de supraveghere pentru a o proteja în zborurile către și din Taiwan, precum și la sol.

Raportul vine pe fondul avertismentelor repetate ale Chinei, în care spun că Pelosi nu vizitează o insula autonomă, pentru că ei o consideră parte a Chinei.

Colonelul superior Tan Kefei, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Chinei, a declarat marți că vizita lui Pelosi „ar dăuna grav suveranității și integrității teritoriale a Chinei și va afecta serios fundația politică a relațiilor dintre China și SUA”.

Tan a amenințat, de asemenea, cu acțiuni militare, adăugând: „Dacă SUA insistă să-și urmeze propriul curs, armata chineză nu va sta niciodată cu mâinile în sân și va lua cu siguranță acțiuni puternice pentru a contracara orice interferență a forței externe.”

Pelosi trebuia să călătorească în Taiwan în aprilie, dar nu a ajuns să meargă pentru că a fost testată pozitiv pentru coronavirus. Ea are o călătorie provizorie planificată pentru august, a raportat Financial Times, dar aceasta nu a fost confirmată.

„Nu discut niciodată despre planurile mele de călătorie. Este o chestiune de securitate”, a declarat Pelosi reporterilor, săptămâna trecută.

China a susținut de mult timp că Taiwan – situat la aproximativ 160 de kilometri distanță de coasta sa de est – face parte din continent. Taiwan nu este de acord. China s-a opus vocal oricărei recunoașteri a Taiwanului ca țară independentă.

În ultimele luni, țara și-a intensificat retorica și acțiunile militare față de Taiwan, avioanele chineze efectuând mai multe exerciții de antrenament în apropierea spațiului aerian din Taiwan.

SUA și-au arătat public sprijinul pentru Taiwan după ce Rusia a invadat Ucraina la începutul acestui an. Liderii taiwanezi și-au exprimat temerile că Republica Populară Chineză ar face același lucru în Taiwan.

Nu este anormal să se pună în aplicare măsuri de siguranță suplimentare pentru liderii de rang înalt care călătoresc în străinătate, dar oficialii au spus că Pelosi va primi mai multă securitate decât de obicei.

Departamentul Apărării și reprezentanții lui Pelosi nu au răspuns imediat solicitării de comentarii a Insider.

Dacă voiajul lui Pelosi va fi confirmat, ea ar fi cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwan în ultimii 20 de ani.