Politică

Corina Creţu despre spitalele regionale. „După 7 ani de la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută …”

Corina Creţu despre spitalele regionale. „După 7 ani de la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută …”

Europarlamentarul Corina Creţu afirmă că înţelege „eforturile pe care le face domnul ministru al Muncii şi îngrijorarea sa faţă de explozia aceasta de preţuri şi modul în care fac faţă pensionarii”, însă consideră că problema în această privinţă poate fi rezolvată mai rapid prin compensări de la bugetul de stat. Mai mult, Corina Creţu este de părere că ţara noastră nu va reuşi să construiască niciun spital regional, iar în 2027 va pierde finanţarea.

Corina Creţu despre spitalele regionale. „După 7 ani de la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută …”

„Am înţeles eforturile pe care le face domnul ministru al Muncii şi îngrijorarea sa faţă de explozia aceasta de preţuri şi modul în care fac faţă pensionarii. Dar cred că aceste lucruri pot fi mult mai rapid compensate de la buget, pentru că, după cum ştiţi Comisia Europeană a răspuns printr-o comunicare oficială despre modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă că această modificare se poate face doar în situaţii excepţionale cum ar fi, de pildă, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar deja noi suntem întârziaţi. Termenul limită este 2026, dar trebuie contractate până în decembrie 2023 toate lucrările. Deci practic ar trebui să ne concentrăm pe preluarea acestor fonduri şi găsite soluţii de la bugetul de stat pentru pensionari, pentru că înţeleg că este într-adevăr foarte greu pentru oameni să se mai descurce cu actualele preţuri”, a declarat Corina Creţu duminică, la Prima TV.

Corina Creţu: Nu există un aviz pozitiv al Comisiei Europene în legătură cu vouchere pentru pensionari

În ceea ce priveşte voucherele de 50 de euro pe care Guvernul a promis că le va acorda persoanelor aflate în situaţii dificile, eurodeputatul spune că până la ora actuală, din câte ştiu domnia sa, nu există un aviz pozitiv al Comisiei Europene în legătură cu aceste vouchere.

O critică destul de dură care vine din partea Corinei Creţu este şi cea referitoare la proiectele spitalelor regionale pe care România vrea să le construiască pe bani europeni.

„Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova le-am semnat în 2015 cu Guvernul  Ponta, am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”.

Corina Creţu crede că România va pierde banii pentru spitalele regionale

În acest context, fostul comisar european spune că a avut „un război” cu propria conştiinţă, pentru că, pe de o parte, nu voia să-şi critice ţara, dar pe de altă parte trebuia să atragă atenţia, în perioada în care făcea parte din Comisia Europeană, asupra întârzierilor pe care România le înregistra în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene pentru spitalele regionale.

Ea a dat ca exemplu situaţia proiectului spitalului regional Iaşi care a fost blocat la un moment dat din cauză că două comune au intrat în competiţie, fiecare dorind ca spitalul să fie amplasat pe teritoriul său.

„Nu mi se pare normal ca o regiune întreagă să o ţii în suspans  pentru că două comune se bat pentru locul de amplasament. În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani se la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a adăugat Corina Creţu.

Întrebată când crede că se vor realiza, în cele din urmă, aceste spitale, eurodeputatul spune că după 2027 banii se vor pierde.