Actual

Cresc salariile cu 300 de lei! Amenințarea cu greva generală a funcționat

Ajutorul pentru încălzire persoane vulnerabile indemnizațiile de handicap invalizi
Sursă foto: romaniatv.net

Sindicaliștii din Societatea de Transport București au picat la pace cu Primăria Capitalei. Ca urmare a acordului dintre cele două părți, cresc salariile cu 300 de lei pentru angajații STB.

După ce au amenințat cu greva generală mai multe luni, STB și Primăria Capitalei au ajuns la o înțelegere. Acordul a survenit în urma întâlnirii avute de reprezentanții sindicali, conducerea STB și viceprimarul Stelian Bujduveanu.

În urma discuțiilor, sindicaliștii au obținut majorarea salariului de la 3.000 la 3.300 de lei. Totodată, au fost aprobate și mai multe modificări la contractul colectiv de muncă.

Conducerea STB a fost reprezentată de Daniel Istrate, directorul tehnic și de investiții al Societății de Transport București, care a preluat mandatul fostului director Adrian Criț.

„Decizia a fost una administrativă, pe care Consiliul de Administrație a luat-o ieri, când a hotărât să îi acorde mandat domnului Daniel Istarte, care a fost director tehnic în interiorul STB. Mandatul domnului Criț a expirat vineri. Nu are legătură cu greva”, a explicat viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Conflictul s-a stins

Reprezentantul Primăriei Capitalei, viceprimarul Stelian Bujduveanu, a explicat că în urma discuțiilor avute, conflictul de muncă este stins. El a mai precizat că noul contract colectiv de muncă ar putea fi avansat până la sfârșitul lunii.

„Astăzi am avut o întâlnire foarte bună cu reprezentanții sindicatului și cu conducerea STB. S-a abordat creșterea salariului minim pe economie de la 3.000 la 3.300 de lei și cum poate fi implementată această creștere, care este impactul pe care îl va avea. S-au discutat despre modificarea unor articole din contractul colectiv de muncă. Cred că acest confict s-a stins, în zilele următoare vom avea draftul noului CCM, analizat de ambele părți și sperăm ca până la finalul lunii acest contract colectiv de muncă să intre în linie dreaptă. Am căzut de acord asupra acelei majorări salariale generate de creșterea salariului minim pe economie. Avem din partea conducerii sindicatului asigurările că acest conflict de muncă a fost stins”, a explicat viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Salariile cresc cu 300 de lei de la 1 octombrie

La rândul său, președintele Sindicatului Transportatorilor din București, Vasile Petrariu, a confirmat încheierea conflictului.

„Putem spune că am făcut un mare pas pentru încheierea conflictului. A rămas să mai discutăm cu cei din executiv mâine-poimâine. Să mergem apoi cu o formă a contractului colectiv de muncă care poate fi înregistrat. În principiu, să spunem că am dezamorsat conflictul. Am obținut o creștere a salariului minim pe economie, de la 3000 la 3.300 lei, cât este salariul minim pe economie de la 1 octombrie. În rest am clarificat o parte din articolele din contractul colectiv de muncă care trebuie corelate cu legislația în vigoare, mă refer la Codul muncii, Legea dialogului social, am amânat pentru următoare negociere o parte din ce nu am convenit acum. Am arătat și noi că avem disponibilitate”, a precizat președintele STB Vasile Petrariu, citat de Hotnews.