Social

Cresc salariile cu 50%! Cine sunt românii norocoși cărora li se mărește leafa

Bani Sursa foto capital
Sursa foto capital

În timp ce cadrele didactice intră în grevă în toată țara pentru majorarea salariilor, iar guvernul urmărește măsuri de reducere a costurilor, Parlamentul a autorizat o creștere a numărului de personal și a indemnizațiilor la Administrația Fondului pentru Mediu.

Camera Deputaților a autorizat, marți, 23 mai, o majorare salarială de până la 50% pentru unii angajați de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), departament al Ministerului Mediului, precum și o creștere a numărului de personal. Inițiativa trebuie să fie făcută publică.

USR și AUR nu au fost de acord cu majorările salarilae

Având în vedere că un profesor debutant câștigă aproximativ 2.400 de lei, decizia AFM de a oferi o compensație mai mare vine în contextul în care profesorii din întreaga țară au convocat o grevă națională pentru a cere majorări salariale. De asemenea, are loc în condițiile în care guvernul tocmai a impus măsuri de reducere bugetară în stilul „ordonanței de austeritate”.

În Camera Deputaților, măsura a fost aprobată cu 186 de voturi pentru, 90 de voturi împotrivă și o abținere. Deputații coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR și cei ai minorităților au votat „pentru” în favoarea adoptării. Pe de altă parte, deputații din partidele USR și AUR au votat „împotrivă”.

Salariile cresc cu 50%

Numărul posturilor din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) ar urma să se extindă de la 260 la 350, iar salariile celor care lucrează în conducerea fondului vor crește și ele, potrivit propunerii aprobate de Parlament. Aceste modificări au fost făcute prin modificarea Ordonanței de Urgență 125/2022. Estimări recente ale USR indică faptul că majorarea cheltuielilor aduse de cele aproape 100 de locuri de muncă în plus și de creșterea salariilor cu 50% se va apropia de 15 milioane de lei anual.

„USR a votat împotriva ordonanței, pentru că PSD și PNL nu fac altceva decât să împartă, din nou, România în două. De o parte avem angajații la stat – dar nu toți, ci pe cei aleși pe sprânceană, pe cei din agenții în special – cărora le dați sporuri de până la 50% din salariu, în ciuda găurii din bugetul de stat. De partea cealaltă avem angajații din economia reală, pe care PSD și PNL i-au cocoșat cu taxele. Au suprataxat munca part-time, au dublat taxele pentru PFA-uri, au distrus regimul IMM-urilor, în loc să reducă taxele pe muncă pentru toată lumea. Zero taxe pe salariul minim ar fi crescut salariile și pentru angajații la stat, și pentru cei de la privat”, declară deputata USR Cristina Prună, potrivit RomâniaTV.