Social

Cresc salariile în învățământ! Efectele grevei profesorilor

Bani Sursa foto capital
Sursa foto capital

După declanșarea grevei din învățământ, ministrul educației, Ligia Deca,  a declarat că se redactează o legislație care să ofere stimulente pentru anumite categorii de profesori.

Ministerul preconizează că noile schimbări vor aduce o creștere cu 9% a salariilor.

Cresc salariile personalului nedidactic

„Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior”, transmite Ministerul educației.

Bonusurile pentru noii instructori și recompensele în bani pentru educatorii care lucrează în școlile din comunitățile defavorizate sunt în discuție.

Ce alte măriri sunt prevăzute

„Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi (luni – n.r.), la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, se menționează în finalul comunicatului, potrivit Antena3.

După ce discuțiile cu administrația de duminică, 21 mai,  s-au încheiat fără o rezolvare, sindicatele din educație au convocat o grevă în toată țara pentru luni în școli. Sindicatele au decis să mențină greva până când guvernul va face o propunere solidă de compensare. Precedenta grevă națională de trei săptămâni în sectorul educației a avut loc în urmă cu 18 ani. În prezent, sindicatele propun ca un profesor debutant să fie plătit cu 4.000 de lei, iar un profesor cu experiență să fie plătit cu 7.000 de lei net. Potrivit lui Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, înghețarea anului școlar nu este o opțiune în niciun caz. Potrivit acestuia, între 60 și 70 la sută din personalul școlar este în grevă, iar Ministerul Educației nu va face publică o listă cu rata de participare pe școli, deoarece ar duce la punerea de etichete pe instituții. Secretarul de stat a declarat: „Oricum, amplitudinea mișcării de protest este una importantă”