Economic

Critici dure la adresa Ordonanței austerității. Coaliția e acuzată de discriminare fiscală

Critici dure la adresa Ordonanței austerității. Coaliția e acuzată de discriminare fiscală

Uniunea Națională a Baroului din România (UNBR) și Uniunea Profesiilor Liberale din România își manifestă dezacordul față de creșterea taxelor, care a fost propusă de coaliția de guvernare PSD-PNL.

Uniunea Națională a Baroului din România trage atenția asupra taxelor amplificate îndeosebi pentru persoanele din profesiile liberale, categorie în care se încadrează și avocații, considerând-o un act de discriminare:

„Este profund inechitabilă şi lipsită de fundament tendinţa de a corecta dificultăţile financiare ale sistemului de sănătate prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale a căror unică „vină” este reprezentată de faptul că în timp au fost buni contribuabili. Această obligaţie fiscală nu este un impozit, ci o contribuţie pentru care statul datorează contribuabilului o contraprestaţie, care este aceeaşi pentru toţi, indiferent de cuantumul contribuţiei achitate. Prin urmare, spolierea unor categorii de contribuabili încalcă principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale”, au spus ei, considerând că guvernarea PSD-PNL nu face decât să taxeze suplimentar persoanele care și-au îndeplinit în mod satisfăcător atribuțiile de contribuabili.

Prevederile considerate discriminatorii

Textul unui draft al Ordonanței prin care se urmărește reducerea deficitului bugetar stipulează următoarele:

„Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;

b) 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 300.000 lei;

2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană”.

Așadar, supraimpozitarea tinde să afecteze întreprinderile din industriile creative, dar și societățile avocățești și notariale.

Discuții cu Marcel Boloș

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice, a purtat o discuție cu Uniunea Profesiunilor Liberale din România. Conform declarației pe care a făcut-o UPLR, rezultatul acestei întrevederi a fost unul pozitiv, oficialul încercând să ajungă la un „plafon rezonabil” pentru ca practicanții profesiunilor liberale să nu fie taxați în mod excesiv și nejustificat.

„Ministrul Finanţelor Publice si-a manifestat întreaga deschidere fata de argumentele UPLR, opinând pentru stabilirea unui plafon rezonabil la contribuţia de asigurări sociale de sănătate”, au transmis reprezentanți ai Uniunii, care au fost ulterior citați de G4Media.