Actual

Exclusiv. Avocații invitați la HAI România vorbesc despre viitorul sumbru al justiției

Toni Neacșu Gheorghe Piperea podcast Sursă foto HAI România

La podcastul HAI România, care este găzduit de platforma YouTube, ediția din 12.04.2023 i-a avut în prim-plan pe avocații Gheorghe Piperea și Toni Neacșu. Cei doi au vorbit despre reglementările propuse de coaliția de guvernare. Conform acestora, serviciile secrete ar fi implicate în toate procesele de urmărire penală, nu doar cele care vizează persoane de profil înalt.

Invitații lui Ionuț Cristache au vorbit despre urmările pe care le-ar avea această propunere, precum și despre digitalizarea realizată pe repede-înainte. În afara unei implementări defectuoase, avocații se tem și de faptul că aceasta ar submina complet relația de confidențialitate care există între reprezentantul legal și client.

Gheorghe Piperea: „De ce credeți că se inventează crize?”

Avocatul Gheorghe Piperea este de părere că principalul scop al coaliției de guvernare, pe care o consideră „contra naturii”, este de a schimba fundamental legea, inclusiv Constituția țării. El mai consideră și că toate crizele discutate de guvernanți, inclusiv crizele de terorism pe care Nicolae Ciucă le vede foarte posibile, ar fi tactici prin care modificarea legii fundamentale să avanseze.

„Crizele se succed foarte rapid. Eu atunci m-am gândit: nu cumva ceea ce ni se pregătește este o modificare fundamentală a Constituției? Românul probabil nu știe, drepturile și libertățile individuale sunt primordiale, sunt prioritare față de drepturile colective. De ce credeți că se inventează crize?” a spus acesta.

Toni Neacșu i-a susținut punctul de vedere, declarând următoarele: „Decredibilizarea CCR din ultimii ani e parte din același plan de infiltrare a serviciilor secrete unde nu au ce căuta. CCR nu mai are credibilitate în fața publicului în general. Am și eu emoții când vine vorba de această Curte Constituțională. Știu cât de mult a contat persistența domnului Morar, în acel moment când serviciile au fost scoase cu adevărat din procesul de justiție. Pe de altă parte, ei sunt limitați cumva și de ceea ce li se cere. Cu atât mai mult sunt curios să văd cum arată sesizările…
Va fi catastrofal. Repet, e ca și cum n-am mai avea judecători. Mergi în instanță, pe ideea că găsești un judecător, care se mai și uită prin probele alea, analizează… Ei bine, lucrurile astea vor dispărea. Lucrurile astea clasificate nu se aduc niciodată la cunoștința părților. Vor avea acces doar avocații, avocații care au ORNISS, dar nu vor putea transmite, nu vor putea spune „Vezi că acolo ai fost interceptat”.
Până acum era simplu. Dacă o probă din acest document nu se declasifica, nu putea fi folosită în dosar. De ce? Justiția nu poate fi secretă. Acum au venit și au spus „nu”, se folosesc documentele clasificate, chiar dacă nu vor putea face referire niciodată la aceste documente”, a spus avocatul.

Concluziile se aseamănă până la un punct

În vreme ce Toni Neacșu consideră că deznodământul acestor reglementări va fi unul catastrofal pentru justiție, Gheorghe Piperea este de părere că situația tensionată va duce la o mobilizare populară.

El își conchide discursul astfel: „Eu sunt un pic mai optimist decât Toni Neacșu. Chiar dacă pare răutăcios, într-un fel, cu titlu de experiment, ar fi bine să treacă aceste reglementări. În 5-6 luni de zile, maximum un an, își vor da seama… Să vadă de ce sunt importante drepturile și libertățile. De ce este important să discuți de prezumția de vinovăție, chiar dacă acolo pare să fie un infractor.
Ce este clar e că oamenii au nevoie de un șoc ca să își dea seama de ce drepturi și libertăți au nevoie”.