Actual

Criza din Belarus se adâncește. Armele se apropie periculos de țara condusă de Aleksandr Lukașenko

Criza din Belarus se adâncește. Armele se apropie periculos de țara condusă de Aleksandr Lukașenko

Criza din Belarus se adâncește. După un sfârşit de săptămână tensionat,  marcat de mari demonstrații de respingere a președintelui Belarus, Alexander Lukaşenko a dezvăluit că a convenit cu președintele rus, Vladimir Putin, acordarea de asistență în cazul în care se dovedește a fi necesar.

„Când este vorba despre componenta militară, Belarus are un acord cu Federația Rusă. Momentul prin care trecem face parte din acest acord. Așadar, am discutat cu președintele Rusiei despre situația actuală.

Am convenitcu Putin ca Rusia să acorde o asistență cuprinzătoare pentru a asigura securitatea Belarusului  în cazul în care guvernul țării consideră că este necesar, după cum au afirmat mai multe ziare”, a declarat Alexander Lukaşenko.

Lukaşenko a declarat la televiziunea de stat că o brigadă antiaeriană trimisă de Moscova va fi detaşată la granița de vest a Belarus. În același timp, președintele a afirmat că este îngrijorat de exercițiile militare ale NATO din Polonia și din Lituania, pe care le consideră ca o apropiere periculoasă a armelor
occidentale de granițele bieloruse.

Îngrijorarea a motivat o clarificare din partea NATO înseşi, care a respins acuzațiile lui Alexander Lukaşenko, deși a confirmat că situația din țară este urmărită îndeaproape.

„Nu există nicio regrupare NATO în regiune iar prezența noastră în est nu reprezintă o
amenințare pentru nicio țară. Este doar o prezență defensivă, cu scopul de a preveni
conflictele și de a apăra pace, se arată într-un comunicat, care cere Belarusului să respecte
drepturile fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la protest pașnic. Atât Polonia, cât și
Lituania au graniţă comună cu Belarus”.

Săptămâna aceasta va fi decisivă pentru ca Europa să înţeleagă evoluția crizei care a început în țară după alegerile prezidențiale din 9 august.

Între timp, Uniunea Europeană a decis să instituie chiar sancțiuni împotriva țării

Declanşarea procedurii de instituire de noi sancțiuni împotriva liderilor din Belarus a
fost adoptată în cadrul unei reuniuni extraordinare a șefilor diplomației din cele 27 de ţări,
care a avut loc vineri.

Uniunea Europeană nu acceptă rezultatele alegerilor. „Încep lucrările pentru sancționarea celor răspunzători de violență și de falsificarea arezultatelor”, a scris șeful diplomației europene și Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *