Diverse International

Croazieră cu peripeții. O navă de lux este blocată în larg, iar pasagerii sunt „supărați și furioși” fiindcă au fost contaminați

Croazieră cu peripeții. O navă de lux este blocată în larg, iar pasagerii sunt „supărați și furioși” fiindcă au fost contaminați
maritime-executive.com

În largul coastelor australiene, sute de pasageri sunt blocați pe un vas de croazieră de lux din cauza unei ciuperci descoperite pe navă. Prin urmare, navei Viking Orion i s-a refuzat permisiunea de a acosta în portul Adelaide.

Nava trebuie curățată

Potrivit Departamentului de Pescuit al Australiei, ciuperca este „potențial dăunătoare”, iar pentru a intra în țară, nava trebuie curățată, astfel fiind evitat „transportul de organisme marine dăunătoare” în apele australiene.

În acest context, reprezentanții Departamentului de Pescuit al Australiei au declarat: „Scafandrii profesioniști au fost angajați direct de către linia/agentul navei pentru a curăța corpul navei în timp ce se afla la ancoră în afara apelor australiene”.

Pasagerii sunt „supărați și furioși”

Din această cauză, navei i-ar fi fost refuzată permisiunea de a acosta la Christchurch, Dunedin și Hobart. Pe twitter, un pasager a scris că peste 800 de pasageri au rămas la bord, mulți dintre ei fiind „supărați și furioși” din cauza „neglijenței” companiei.

Nava Viking Orion, cu 14 punți și 930 de persoane, care a fost construită în anul 2018, a ancorat la aproximativ 27 km de coastă.

De asemenea, operatorul Viking a anunțat că acest incident a făcut ca nava să „rateze mai multe opriri pe acest traseu”, iar pasagerii sunt supărați că au ratat patru din cele opt porturi de escală programate pentru croazieră și, în schimb, au petrecut o săptămână pe mare.

Nava ar fi trebuit să plece spre orașul Melbourne în următoarele ore, unde va acosta în data de 2 ianuarie 2023.

Compania a prezentat scuze călătorilor și a anunțat că va oferi despăgubiri

Se pare că Viking și-a cerut scuze. Pasagerii de la bordul croazierei au comentat pe rețelele de socializare că li s-a spus că vor primi o compensație de cel puțin 50%.

Croazieră de Crăciun-Anul Nou

Introdus în 2018 ca a cincea navă de croazieră din flota oceanică a companiei, Viking Orion ( 47.861 tone brute) a plecat din Sydney, Australia, pe 22 decembrie 2022, pentru o croazieră de două săptămâni de Crăciun-Anul Nou Australia-Noua Zeelandă. Iar, potrivit itinerariului publicat, nava de croazieră a făcut două escale în port pe Insula de Nord a Noii Zeelande, la Tauranga și Napier, înainte ca problema să fie identificată, în timp ce nava se afla la Wellington, Noua Zeelandă, pe 26 decembrie 2023. De atunci, ea a fost navă de croazieră în căutarea unui port de escală.

Oficialii din Noua Zeelandă au negat că vasul de croazieră oprește în Christchurch, pe Insula de Sud, și Dunedin. Viking Orion era programat să meargă spre Hobart, Australia, pe Tasmania, dar oficialii australieni au decis să blocheze intrarea în apele locale. Au mers spre Adelaide, pe coasta de sud a Australiei, dar înainte de a ajunge acolo la sfârșitul săptămânii trecute, căpitanul i-a informat pe pasageri că nava va rămâne în larg pentru a remedia problema.

AFMA (autoritatea australiană de management al pescuitului), o agenție guvernamentală responsabilă de gestionarea resurselor de pește, inclusiv de monitorizarea calității apei și a industriei pescuitului comercial, a confirmat problema. Media principale au raportat greșit murdăria ca fiind o „ciupercă” pe carenă.

Prin urmare, într-o scurtă declarație, AFMA, a transmis: „Nava trebuie să fie supusă curățării pentru a îndepărta impuritățile biologice și pentru a preveni transportul de către navă a organismelor marine potențial dăunătoare”, citează maritime-executive.com.