Actual International

Cum a apărut la un festival rock, premierul Finlandei, Sanna Marin

Cum a apărut la un festival rock, premierul Finlandei, Sanna Marin
FOTO: instagram Ruisrock

Prim-ministru al Finlandei, social-democrata Sanna Marin în vârstă de 37 de ani, este cunoscută pentru lejeritatea cu care priveşte lucrurile, dar şi pentru pasiunea pe care o depune atunci când este vorba de ţara asta. Sanna Marin şi-a surprins admiratorii şi în acest week end, când a participat la un cunoscut festival de rock din Finlanda. Festivalul Ruisrock 2022 a avut loc în Turku, iar  cap de afiş a fost Robbie Williams.

Cum a apărut la un festival rock, premierul Finlandei, Sanna Marin

Sanna Marin şi-a făcut apariţia la festival în pantaloni scurţi, tricou şi geacă de piele, iar în picioare a avut o pereche de bocanci. Fotografia cu premierul Finlandei a apărut pe pagina de instagram a festivalului.

 

În octombrie 2020, lumea întreaga a vorbit despre apariţia Sannei Marin pe coperta unei reviste finlandeze unde purta o bluza neagră considerată prea decoltată. Controversa sexistă a avut ca efect pozitiv demararea unei contracampanii sociale în apărarea premierului, #ImwithSanna, cu sute de finlandezi care au postat o fotografie cu ei îmbrăcaţi într-o jacheta ca cea a premierului.

S-a căsătorit în timpul pandemiei, cu fotbalistul  Markus Raikkonen

În 2018, Marin a devenit mama unui copil, iar în august 2020 în timpul pandemiei, Sanna s- a căsătorită cu fotbalistul  Markus Raikkonen la reşedinţa acesteia din Helsinki.

„Sunt bucuroasă să-mi pot împărtăşi viaţa cu bărbatul pe care îl iubesc. Am văzut şi am trăit multe împreună, am împărtăşit bucurii şi necazuri şi ne-am sprijinit în adâncuri şi în furtună”.

Sanna Mirella Marin s-a născut pe 16 noiembrie 1986, la Helsinki, și este copilul unui cuplu de părinți de același sex, fiind crescută de o mamă singură care se afla într-o relație cu altă femeie.

În 2015, Sanna Marin povestea pentru o revistă finlandeză că în copilărie s-a simțit „invizibilă”, pentru că nu putea vorbi deschis despre familia sa neconvențională. Dar spune că mama sa a susținut-o mereu și i-a dat încredere că poate să realizeze orice își propune.

Ea a mai afirmat că nu cunoaște familia tatălui său biologic.

Sanna Marin a explicat că originile sale modeste au contribuit la definirea angajamentului său politic.

„Provin dintr-o familie săracă și n-aș fi putut niciodată să mă ridic și să avansez fără statul-social și fără sistemul de educație solid pe care îl avem în Finlanda”, a explicat ea.

Reușește astfel să urmeze cursurile Universității din Tampere, fiind prima persoană din familia sa care absolvă o facultate.

Marin se alătură, în 2006, organizației de tineret a Partidului Social Democrat din Finlanda. Devine însă activă în politică în 2012, an în care candidează și este aleasă în Consiliul Municipal al orașului Tampere. A condus Consiliul Municipal din 2013 până în 2017, când a fost din nou realeasă.

În 2014 a devenit vicepreședinte al Partidului Social Democrat, iar un an mai târziu a fost votată deputat în Parlamentul național, din partea districtului Pirkanmaa. A fost realeasă pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din primăvara acestui an, iar în iunie a fost numită ministru al Transporturilor și Comunicațiilor.

Sanna Marin este căsătorită cu partenerul ei de mulți ani, Markus Räikkönen, și este mama unei fetițe de  4 ani, pe nume Emma Amalia Marin.

Cabinetul Marin este format din 12 femei şi doar 7 bărbaţi

Cabinetul Sannei Marin are în componeţă 12 miniştri femei şi doar 7 sunt bărbaţi, dar chiar şi partidele din coaliţie sunt conduse de femei. La numirea sa în funcţia de premier, Ursula von der Leyen, a avut numai cuvinte de laudă. „Îmi face mare plăcere să o felicit pe Sanna Marin, noul prim-ministru finlandez. Finlanda a dus cu adevărat problemele de gen la următorul nivel: toate partidele din coaliție sunt acum conduse de femei! Aștept cu nerăbdare să lucrez cu guvernul finlandez”.