Actual Social

Cum arată sistemul de notare în şcoli din aceast an şcolar. Ministrul Educaţiei spune câte note trebuie să aibă un elev

Cum arată sistemul de notare în şcoli din aceast an şcolar. Ministrul Educaţiei spune câte note trebuie să aibă un elev

Elevii încep școala luni, iar anul școlar 2022-2023 aduce o serie de schimbări în ceea ce privește organizarea cursurilor și notarea elevilor la teste sau examene. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat ce se va modifica, începând cu data de 5 septembrie. „Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note într-un an”, a spus el.

Cum arată sistemul de notare în şcoli din aceast an şcolar. Ministrul Educaţiei spune câte note trebuie să aibă un elev

„Acum avem module de învățare. Eu sunt convins că fiecare profesor responsabil – și sunt foarte mulți profesori responsabili și devotați – știu foarte bine să își facă evaluarea la propria disciplină, ritmic și oricum, la finalul fiecărui modul. Ce se solicită prin regulamentul de organizare și funcționare este o verificare sumativă la finalul anului școlar”,  a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Sistemul de notare pentru gimnaziu

Printre schimbările aduse menționăm sistemul de notate N+3. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a stabilit că cea mai bună modalitate de evaluare a elevilor este ca numărul de note la o disciplină să se calculeze după formula N+3, unde „n” este numărul de ore alocat săptămânal unei discipline.

Cu alte cuvinte, dacă o disciplină are 3 ore pe săptămână, în întregul an școlar vor fi necesare cel puțin 6 note.

De asemenea, tezele vor fi înlocuite cu o evaluare sumativă la începutul și la finalul anului școlar.

Corectarea acestor teste se va face de alți profesori decât cei de la clasă, „lucrarea să fie distribuită electronic către doi evaluatori care nu se cunosc între ei”, a precizat Ministrul Educației.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a transmis că elevii de gimnaziu, cât și cei de liceu nu vor mai primi note la muzică, sport și desen, ci calificative.

Portofoliul educațional va fi „un instrument puternic de reglaj a curiculumului”

Ministrul Educației a mai adăugat că obligația evaluării sumative la finalul anului va fi valabilă inclusiv pentru anii de sfârșit de ciclu, adică pentru elevii care dau Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Când erau tezele, aveau două evaluări sumative, acum vor avea doar una, a precizat sursa citată.

El a explicat că în momentul în care vor fi adoptate noile legi ale educației, toate aceste evaluări vor face parte din portofoliul educațional al elevului, în care vor fi înscrise absolut toate elementele ce țin de „identitatea lui educațională”.

„Acest portofoliu educațional va fi „un instrument puternic de reglaj a curiculumului, de abordare a acțiunilor remediale, în cazul elevilor care rămân în urmă, este cu totul altă abordare”, a menționat ministrul, la DIGI24.

Doar cei din învățământul vocațional și de la clasele cu profil sportiv vor continua să primească note de la 1 la 10.

Cum se notează elevii în liceu și școala profesională

Sistemul de notare în cazul elevilor de liceu se face prin oferirea de note de la 1-10, iar evaluarea se realizează prin teste, examene sau proiecte.

Fiecare domeniu de pregătire din școala profesională este compus din mai multe module, structurate pe o parte teoretică și una practică, potrivit metodologiei de organizare a învățământului profesional.

După fiecare modul, elevii primesc teste de evaluare a cunoștințelor.

Elevii trebuie să susțină proiecte sau să rezolve diverse exerciții practice. Pentru toate metodele de evaluare vor primi o notă de la 1-10.