Diverse

Cum l-au prins vameșii de pe aeroportul din Ibiza pe un pasager care a declarat drept copie o schiță de Picasso

Cum l-au prins vameșii de pe aeroportul din Ibiza pe un pasager care a declarat drept copie o schiță de Picasso
spainenglish.com

Pe aeroportul din Ibiza, Spania, agenţii vamali spanioli au confiscat o schiţă Pablo Picasso în valoare de peste 450.000 de euro (381.000 de lire sterline) de la un pasager care a sosit din Zurich, fără să declare opera de artă.

Cum l-au prins vameșii de pe aeroportul din Ibiza pe un pasager care a declarat drept copie o schiță de Picasso

The Guardian scrie că potrivit unui comunicat al Biroului Vamal al Spaniei, agenţii au găsit schiţa din 1966, numită „Trois personnages”, pe data de 5 iulie 2022 în valiza unui bărbat care a sosit pe insula de vacanţă cu un zbor din Zurich.

Despre opera de artă, pasagerul a spus că este o copie simplă şi le-a prezentat agenţilor o chitanţă scrisă de mână de 1.500 de franci elveţieni (1.280 de lire sterline), pe care a spus că a plătit-o pentru aceasta.

Dar, în valiza pasagerului agenţii vamali au găsit o altă chitanţă, de la o galerie de artă din Zurich, în valoare totală de 450.000 de franci elveţieni (454.000 de euro), cu referire la o lucrare a lui Pablo Picasso numită „Trois personnages”.

În același comunicat se arată că:

  • potrivit unei analize preliminare efectuate de experţi în artă, schiţa a fost într-adevăr o lucrare a pictorului spaniol şi „preţul practicat de galerie este în concordanţă cu preţul pieţei”.
  • această primă evaluare ar trebui confirmată printr-o analiză „mai exhaustivă” folosind „tehnici avansate”.

Percheziția bagajelor pasagerului a fost efectuată în urma unei atenționări făcută de către oficialii vamali elvețieni, care i-au informat pe omologii lor spanioli că pasagerul transporta o piesă de artă în condiţii „suspecte”.

Deoarece pasagerul a negat că ar avea ceva ce trebuia declarat, oficialii au început să îi percheziționeze bagajele.

Elveția, țara în care operele de artă cu valoare de peste 150.000 de euro trebuie declarate

Elveția nu face parte din teritoriul nevamal al UE și, prin urmare, operele de artă cu o valoare mai mare decât limita legală de 150.000 EUR trebuie să fie declarate. Astfel, pasagerul se confruntă cu acuzaţii de contrabandă pentru că nu a declarat un obiect de valoare atunci când a intrat în Spania.

Picasso, unul dintre artiștii secolului al XX-lea

Pablo Picasso este considerat unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX. S-a născut în Spania, dar și-a petrecut o mare parte din viață în Franța, unde a murit în anul 1973, la vârsta de 91 de ani.