Economic

Cum putem scăpa de facturile scumpe la curent vara? Ideea care aduce costuri mai mici

Cum putem scăpa de facturile scumpe la curent vara? Ideea care aduce costuri mai mici

Deputatul PNL Gabriel Andronache spune că dacă toate blocurile din România ar fi vopsite în alb, temperatura din apartamente ar scădea cu 3 grade celsius, pe timpul verii. În acest sens, a depus un amendament la Codul Urbanismului, care se află în acest moment în dezbatere, în Parlament.

Ideea a pornit de la un deputat PNL care doreşte ca toate clădirile din ţară să fie vopsite în alb sau în tonuri de alb, iar în acest sens vrea să aducă modificări la Codul Urbanismului. Concret, acesta susţine că prin această metodă temperatura din imobile o să scadă şi cu 3 grade Celsius, mai ales pe timp de caniculă.

De altfel, vor fi şi beneficii, spune acesta, mai ales la facturi, pentru că oamenii nu vor consuma atât de mult curent electric cu aerul condiţionat şi vor vedea scăderi în facturi şi cu câteva sute de lei. Amendamentul pentru această modificare a fost deja depus în Parlament şi este în dezbatere la Camera Deputaţilor, scrie Observator.

Cât ne costă luxul unui aer condiționat?

Pentru că aerul condiționat este un mare consumator – vara poate reprezenta și 17% din consumul unei locuințe – este important să echilibrezi confortul termic cu cel financiar. În plus, dat fiind că în România prețul energiei electrice depinde de consum, nu vrei să depășești pragurile începând de la care plafonul crește, deci de la care vei avea de plătit mai mult pe kWh.

La ora actuală, cum verile sunt tot mai caniculare, aproape o treime din gospodăriile din România au măcar un aparat de aer condiționat. În București, procentul ajunge la 75%, dar există și județe unde este sub 10% (în principal, cele de munte).

De pildă, dacă ai un aer condiționat de 18.000 BTU, acesta poate genera un consum de 775 kWh în timpul sezonului cald. Cum într-un astfel de scenariu s-ar trece de 100 kWh/lună, ai intra la un preț plafonat al energiei electrice de 0,8 lei/kWh. Deci ai avea de achitat 620 de lei. Dacă mai însă și alți mari consumatori și depășești 300 kWh pe lună, intri la 1,3 lei/kWh, deci vei plăti peste 1.000 lei doar pentru aerul condiționat.

Un aer condiționat de 12.000 BTU din cel mai popular model de pe piață consumă în jur de 500 kWh în sezonul cald, deci factura de curent electric pentru această perioadă ar putea ajunge la 400 de lei – doar pentru un singur aparat.