International

Cum sărbătorește Vladimir Putin 9 mai? Discursuri propagandistice, cadavre și rachete

vladimir putin sursa foto hotnews
sursa foto hotnews

Rusia a lansat marți, 9 mai, rachete de croazieră asupra Kievului și a defilat cu trupe și echipamente de epocă în Piața Roșie, într-o celebrare restrânsă a victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce Kievul a respins atacurile aeriene și l-a găzduit pe șeful Uniunii Europene.

Într-un discurs înflăcărat de 10 minute în fața zidurilor Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin a tunat împotriva „elitelor globale occidentale” și a declarat că Rusia se confruntă din nou cu o amenințare existențială.

Rusia sărbătorește

„Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură decisiv. Un adevărat război a fost declanșat împotriva patriei noastre”, a declarat liderul rus, care anul trecut a ordonat ceea ce Occidentul numește o invazie neprovocată a Ucrainei, distrugând orașe și ucigând mii de civili.

9 mai, data în fusul orar al Moscovei a capitulării Germaniei pe 8 mai în 1945, este cea mai importantă sărbătoare în Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin, care prezintă invazia sa în Ucraina ca fiind analogă cu amenințarea cu care Rusia s-a confruntat din partea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ucraina, care o găzduiește pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că apărarea sa aeriană a doborât 23 din cele 25 de rachete de croazieră rusești lansate în principal asupra capitalei Kiev în cursul nopții și că nu au fost raportate victime.

A fost a doua noapte consecutivă de atacuri aeriene rusești majore și a cincea până acum în această lună. Vladimir Putin a declarat că întreaga țară se roagă pentru „eroii” săi de pe front și a încheiat cu o urare pentru „Rusia, pentru bravii noștri din forțele armate, pentru victorie!”.

După ce a vorbit, o fanfară a sunat și tunurile au tras un salut. Soldații au mărșăluit prin piață, urmați de vehicule blindate și de rachete balistice intercontinentale cu capacitate nucleară, într-o paradă de o amploare considerabil mai mică decât în anii trecuți.

„Petrecerea” nu a fost atât de fastuoasă pe cât și-ar fi dorit Vladimir Putin

Un survol al avioanelor de război deasupra Moscovei a fost anulat, iar paradele din alte orașe au fost reduse sau anulate, pe fondul preocupărilor legate de securitate, inclusiv dronele care au explodat săptămâna trecută chiar deasupra cetății Kremlinului, și a lipsei de trupe și arme pe front.Procesiunile tradiționale ale „Regimentului Nemuritor”, în care oamenii poartă portretele rudelor care au luptat împotriva naziștilor, au fost anulate.

Televiziunea de stat a lăudat sosirea „legendarului tanc T-34” – o relicvă de epocă din al Doilea Război Mondial care a defilat în locul ocupat în mod normal de tancurile de luptă moderne.

În Ucraina, nu s-au raportat victime în urma ultimului val de lovituri aeriene ale Rusiei asupra capitalei.

„În cursul nopții în „sacrul” 9 mai, (ei) au lansat un atac asupra teritoriului Ucrainei”, au declarat forțele aeriene ucrainene. Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a declarat că rușii au încercat să ucidă civili. „Ca și pe front, planurile agresorului au eșuat”.

Moscova neagă că ar viza civili și spune că loviturile sale aeriene au ca scop reducerea capacității de luptă a Ucrainei. Rusia și-a intensificat atacurile în această lună, anticipând o contraofensivă ucraineană iminentă, după ce o campanie de iarnă rusească eșuată a capturat puțin teritoriu, în ciuda celei mai sângeroase lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit Reuters.