International

Creștere majoră pentru Putin. Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei depășesc 9 miliarde de dolari în Iunie

Petrol-Sursa-foto-Romania-Libera petrol și gaze
sursa foto: arhiva companiei

Veniturile Rusiei din petrol și gaze pentru luna iunie vor crește cu peste 50% față de anul precedent. Acestea vor ajunge la 9,4 miliarde de dolari, potrivit calculelor Reuters. Această creștere vine după o reducere a subvențiilor pentru rafinării și arată capacitatea economiei ruse de a atenua impactul sancțiunilor.

Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, reprezentând aproximativ o treime până la jumătate din bugetul federal în ultimul deceniu. Conflictul din Ucraina a determinat Occidentul să impună sancțiuni pentru a reduce veniturile rusești din petrol și gaze.

Rusia a redirecționat exporturile de petrol dinspre Europa către India și China. Acest lucru a asigurat fluxurile financiare necesare pentru bugetul său deficitar, deoarece Moscova cheltuiește mult pe apărare și securitate.

Conform calculelor Reuters, veniturile pentru luna iunie sunt de 814 miliarde de ruble (9,4 miliarde de dolari). Aceasta reprezintă o creștere față de 794 miliarde de ruble în mai și 529 miliarde de ruble în iunie 2023.