International

Prietenie de dictator! Kim Jong Un îl susține pe Vladimir Putin în lupta împotriva „imperialiștilor”

Kim Jong Un, Vladimir Putin, sursa foto axios.com
sursa foto axios.com

Agenția de presă de stat KCNA a declarat marți, 9 mai  că liderul nord-coreean Kim Jong Un a afirmat că Rusia „va învinge” în lupta sa împotriva a ceea ce el a numit „imperialiști”, comentarii care au fost considerate ca fiind destinate Ucrainei și sponsorilor săi occidentali, inclusiv Statelor Unite.

După ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, în special după ce a declarat ulterior că a anexat secțiuni din Ucraina, ceea ce majoritatea membrilor ONU au considerat ilegal, Coreea de Nord a întărit legăturile cu Kremlinul și a susținut Moscova.

Prietenie dictatorială

„Vă trimitem urări călduroase dumneavoastră, armatei ruse și poporului rus pentru lupta lor sfântă pentru a păstra pacea mondială”, i-a transmis Kim președintelui rus Vladimir Putin.

Marți 9 mai, cu ocazia serbării Zilei Victoriei, care comemorează înfrângerea Germaniei naziste în 1945, Kim l-a felicitat pe Putin și a declarat că Rusia va continua să își apere „autonomia” și „stabilitatea regiunii”, potrivit Reuters.

Folosindu-se de discursul său de Ziua Victoriei pentru a-și susține invazia în Ucraina, Vladimir Putin i-a asigurat pe soldații ruși care luptă în Ucraina că „întreaga țară se roagă pentru ei”. Președintele rus a comparat conflictul din Ucraina cu cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce vorbea cu ocazia celei de-a 78-a aniversări a înfrângerii Germaniei naziste.

„Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură, decisiv, un adevărat război a fost declanșat din nou împotriva noastră. Suntem mândri de participanții la operațiunea militară specială. Viitorul poporului nostru depinde de voi”, a spus Vladimir Putin.

Putin a spus că Occidentul „distruge valorile tradiționale” și încurajează un „sistem de jaf și violență”. „Scopul dușmanilor noștri, și nu este nimic nou aici, este de a obține dezintegrarea și distrugerea țării noastre”, a spus el.

Pacea dintre Rusia și Ucraina, tot mai îndepărtată

Secretarul general al ONU, António Guterres, și-a exprimat marți, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pas, îndoiala cu privire la capacitatea UE și a instituțiilor sale de a pune capăt crizei provocate de incursiunea Rusiei de anul trecut.

„Din păcate, nu cred că negocierile de pace sunt posibile în acest moment. Ambele părți sunt convinse că pot câștiga. A fost o invazie rusă care a fost împotriva dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite, dar nu văd Rusia dispusă să se retragă din teritoriile pe care le ocupă în acest moment și cred că Ucraina speră să le recucerească.”, a spus el.

Ca alternativă, Guterres a afirmat că ONU depune toate eforturile „pentru a avea un dialog cu ambele părți pentru a rezolva probleme concrete”, cum ar fi exporturile de alimente și îngrășăminte rusești și ucrainene.

Așteptările privind o mediere chineză sau braziliană pentru încetarea ostilităților au fost minimalizate de secretarul general.

„Am spus deja că negocierile de pace nu vor avea loc în acest moment. Dar sper că vor avea loc în viitor. S-a vorbit despre o ofensivă rusă de iarnă și una ucraineană în primăvară; este clar că ambele părți sunt complet implicate în război”, scrie The Guardian.