Social

Cum te ferești de gripă în sezonul rece? Sfaturi practice pentru o imunitate puternică

raceala-gripa sursa foto doc.ro
sursa foto doc.ro

Evitarea răcelii și a gripei poate părea o sarcină descurajantă, însă există o serie de modalități prin care vă puteți ajuta organismul să lupte și să prevină răceala și gripa. Cel mai eficient mod de a preveni gripa este să fiți atenți la alimentație.

Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun curat, evitați să vă atingeți fața. Atingerea ochilor, a nasului și a gurii poate introduce cu ușurință o infecție de răceală sau de gripă în corpul dumneavoastră. Evitați contactul cu persoanele bolnave. Consumați multe lichide.

Relaxați-vă și odihniți-vă din plin. A avea un program de somn regulat este deosebit de eficient împotriva gripei. Dar o serie întreagă de alte soluții de bun-simț vă pot ajuta să trăiți mai sănătos, evitând în același timp să vă curgă nasul sau să vă doară gâtul. Iată 9 sfaturi pentru a preveni răcelile și gripa

  1. Mâncați legume verzi

Legumele verzi sunt bogate în vitamine care vă ajută să mențineți o dietă echilibrată – și să susțineți un sistem imunitar sănătos. Potrivit unui studiu efectuat pe șoareci, consumul de legume crucifere trimite un semnal chimic organismului care stimulează anumite proteine specifice de pe suprafața celulelor, necesare pentru funcționarea eficientă a sistemului imunitar. În acest studiu, șoarecii sănătoși privați de legume verzi au pierdut între 70 și 80% din proteinele de pe suprafața celulară. 

  1. Vitamina D

Rapoartele indică faptul că mulți americani nu își îndeplinesc necesarul zilnic de vitamina D. Deficiențele de vitamina D pot duce la simptome precum slăbirea oaselor, probleme cardiovasculare și un sistem imunitar slab.

Alimentele care sunt surse bune de vitamina D includ gălbenușurile de ou, ciupercile, somonul, tonul în conservă și ficatul de vită.

De asemenea, puteți cumpăra suplimente de vitamina D de la magazinul alimentar local sau de la farmacie. Alegeți suplimentele care conțin D3 (colecalciferol), deoarece acesta este mai bun la creșterea nivelului de vitamina D din sânge.

  1. Continuați să faceți mișcare

Rămânerea activă prin urmarea unei rutine regulate de exerciții fizice – cum ar fi mersul pe jos de trei ori pe săptămână – face mai mult decât să vă mențină în formă. Potrivit unui studiu publicat în revista Neurologic Clinicians, exercițiile fizice regulate, de asemenea:

ține la distanță inflamațiile și bolile cronice

reduce stresul și eliberarea de hormoni legați de stres

accelerează circulația globulelor albe care luptă împotriva bolilor, ceea ce ajută organismul să lupte împotriva răcelii obișnuite

  1. Dormiți suficient

Să dormiți suficient este extrem de important dacă ați fost expus la un virus, potrivit unui studiu publicat în Archives of Internal Medicine.

Participanții adulți sănătoși care au dormit minimum opt ore în fiecare noapte, pe o perioadă de două săptămâni, au prezentat o rezistență mai mare la virus. Cei care au dormit șapte ore sau mai puțin în fiecare noapte au avut cu aproximativ trei procente mai multe șanse de a dezvolta virusul după expunere.

Un motiv ar putea fi faptul că organismul eliberează citokine în timpul perioadelor prelungite de somn. Citokinele sunt un tip de proteine. Acestea ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor prin reglarea sistemului imunitar.

  1. Săriți peste alcool

Noi cercetări arată că consumul de alcool poate afecta celulele dendritice ale organismului, o componentă vitală a sistemului imunitar. O creștere a consumului de alcool în timp poate crește expunerea unei persoane la infecții bacteriene și virale.

Un studiuTrusted Source din revista Clinical and Vaccine Immunology a comparat celulele dendritice și răspunsurile sistemului imunitar la șoarecii hrăniți cu alcool cu șoarecii cărora nu li s-a furnizat alcool. Alcoolul a suprimat imunitatea la șoareci în diferite grade.

Medicii spun că studiul ajută la explicarea motivului pentru care vaccinurile sunt mai puțin eficiente pentru persoanele cu dependență de alcool. 

  1. Beți ceai verde

Timp de secole, ceaiul verde a fost asociat cu o stare de sănătate bună. Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde se pot datora nivelului ridicat de antioxidanți, numiți flavonoide.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition, mai multe cești de ceai proaspăt infuzat pe zi pot duce la potențiale beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără scăderea tensiunii arteriale și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Cumpărați ceai verde.

  1. Adăugați culoare la mese

Aveți probleme în a vă aminti să vă mâncați fructele și legumele la fiecare masă? Gătitul cu toate culorile curcubeului vă va ajuta să obțineți o gamă largă de vitamine, cum ar fi vitamina C. Deși nu există dovezi că vitamina C poate reduce severitatea sau durata bolii, un studiu din 2006 din European Journal of Clinical Nutritions arată că aceasta poate ajuta sistemul imunitar să se ferească de răceli și gripe, mai ales la cei care sunt stresați.

  1. Faceți un vaccin antigripal

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă ca toate persoanele cu vârsta de peste șase luni să se vaccineze anual împotriva gripei.

Cu toate acestea, ar trebui să se facă excepții pentru anumite persoane, inclusiv pentru cele care au reacții alergice severe la ouăle de găină. O alergie severă duce la simptome precum urticarie sau anafilaxie.

Persoanele care au avut în trecut reacții severe la vaccinările antigripale ar trebui, de asemenea, să evite vaccinurile anuale. În cazuri rare, vaccinul poate duce la apariția sindromului Guillain-Barré.

  1. Practică o bună igienă

Limitarea expunerii la boli prin evitarea germenilor este esențială pentru a rămâne sănătos, scrie Health Line. Iată alte câteva modalități de a practica o bună igienă:

Faceți duș zilnic.

Spălați-vă pe mâini înainte de a mânca sau de a pregăti alimente.

Spălați-vă pe mâini înainte de a introduce lentile de contact sau de a efectua orice altă activitate care vă aduce în contact cu ochii sau gura.

Spălați-vă pe mâini timp de 20 de secunde și frecați-vă sub unghii.

Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați.