Actual International

Cunoscutul politician rus Leonid Gozman a reușit să fugă din Rusia, după ce a fost arestat de două ori

Cunoscutul politician rus Leonid Gozman a reușit să fugă din Rusia, după ce a fost arestat de două ori
REUTERS/Sergei Karpukhin

Leonid Iakovlevici Gozman (13 iulie 1950, Leningrad) este un politician rus și președinte al mișcării publice din toată Rusia Uniunea Forțelor de Dreapta. A fost copreședinte al partidului „Cauza justă” din 2008 până în iunie 2011.

Cunoscutul politician rus Leonid Gozman a reușit să fugă din Rusia, după ce a fost arestat de două ori

Politicianul rus Leonid Gozman a anunțat pe rețelele de social media că părăsește Rusia, după ce a trecut prin două arestări consecutive, după cum a relatat joi, 29 septembrie. Vestea că politicianul rus Leonid Gozman părăsește Rusia în urma arestărilor sale a fost împărtășită pe Twitter.

Leonid Gozman a distribuit fotografiile de la plecarea sa din Rusia pe pagina sa oficială de Facebook, declarând: „Nu am fost niciodată în Rusia: „Marina și cu mine, în această seară, la aeroport. Eu zbor acum, ea într-o zi”.

Foto: wikipedia

Opinii ale internauților

Un utilizator a postat sub anunțul politicianului:  „Opozantul rus Leonid Gozman a decis să părăsească Rusia după două arestări la rând – anunță fiica sa”.

„A fost reținut în dosarul penal pentru că nu a notificat autoritățile ruse despre cetățenia sa israeliană”.

„Apoi a fost trimis în arest administrativ pentru o postare în care l-a comparat pe Hitler cu Stalin și SS-ul cu NKVD-ul.”

„Apoi au fost reținuți din nou timp de 15 zile pentru o publicație în care politicianul a reflectat asupra faptului că unitățile SMERSH și NKVD nu sunt, în general, cu nimic mai bune decât SS și Gestapo.”

„Leonid Gozman a fost escortat de la ușa centrului special de primire până la controlul pașapoartelor. Fotografie realizată de Irina Vorobyeva.”

Vestea vine după ce politicianul rus Leonid Gozman a fost plasat sub 15 zile de arest administrativ de către tribunalul Tverskoy din Moscova pentru că a comparat URSS cu Germania nazistă în 2013, după cum s-a anunțat în presă, miercuri, 14 septembrie.

De ce a fost politicianul rus arestat

La 25 iulie 2022, politicianul rus a fost reținut de poliția rusă la Moscova „din cauza presupusei sale neinformări suficient de rapide a autorităților cu privire la cetățenia sa israeliană”.

Ulterior, în luna august 2022, el a fost arestat pentru 15 zile pe baza unei postări pe Facebook pe care a făcut-o anterior, cu următorul text:

”Hitler a fost un rău absolut, dar Stalin a fost și mai rău. SS-ul a fost un criminal, dar NKVD-ul a fost și mai groaznic, pentru că  și-au ucis propriii oameni. Hitler a declanșat un război împotriva umanității; comuniștii au declarat război total împotriva propriului popor”.