Actual International

Cutremur la Vatican. Papa Francisc este pe punctul de a demisiona, urmând exemplul lui Benedict

Cutremur la Vatican. Papa Francisc este pe punctul de a demisiona, urmând exemplul lui Benedict
Twitter

Papa Francisc ia în considerare să demisioneze, scrie Associated Press. Se vorbește demult în interior, dar acum informația devine tot mai credibilă.

Presa italiană și catolică este plină de informația din surse anonime că Francisc, în vârstă de 85 de ani, ar putea merge pe urmele lui Benedict, care a demisionat și el la vârsta de 85 de ani.”

Nu demult, Papa de la Roma a fost văzut călătorind într-un scaun cu rotile. El și-a exprimat dorința de a vizita orașul italian LAquila, în luna august, cu ocazia unei serbări dedicate lui Celestin V, ultimul suveran pontif care a demisionat înaintea lui Benedict XVI. Și demersurile se fac, deja, în acest sens. Așa că, Francisc va sluji liturghia la LAquila pe 28 august și va deschide „Poarta Sfântă” a basilicii unde odihnește Celestin.

Cu o zi înainte de data stabilită pentru evenimentul de la Celestin, este programat un consistoriu. Acesta va constiui un prilej potrivit pentru a fi numiți foarte mulți cardinali noi, dintre care 16 au vârsta necesară (80 de ani), pentru a vota în cazul alegerii unui nou papă.

Convocând un consistoriu important la sfârșitul lui august pentru a face noi cardinali, adunând oamenii bisericii pentru două zile de discuții despre aplicarea reformei și o vizită pastorală cu mare simbolistică, toate sugerează că Francisc ar putea avea în vedere chestiuni neobișnuite”, relatează AP.

Basilica din LAquila adăpostește mormântul lui Celestin V, un papă sihastru care a demisionat după numai cinci luni de pontificat, în 1294. Despre acesta se știe că și Papa Benedict a vizitat LAquila în 2009, după un cutremur devastator, s-a rugat la mormântul lui Celestin și și-a a lăsat pe mormând stola (patrafirul).

Iar în anul 2015, când se sărbătorea cea de-a doua aniversare de la urcarea sa pe tronul Sfântului Petru, Francisc a declarat canalului mexican Televisa despre demisia predecesorului său:

„Împărtășesc ideea a ceea ce a făcut Benedict. În general, cred că ceea ce a făcut Benedict în mod atât de curajos a fost să deschidă ușa pentru papii emeritus. Benedict nu ar trebui să fie considerat o excepție, ci o instituție.”

Francisc și Benedict legați de demisie, se întreabă retoric, jurnaliștii occidentali. Însă, partea de suflet pe care nimeni nu o vede, poate, este neputința de a pune capăt războiului inuman. Și acesta poate fi un motiv, de ce nu.

Foto: vaticannews/video: youtube