Actual Politică

Dacă Nicuşor Dan nu semnează autorizaţia până la 30 iunie, Spitalul Universitar Bucureşti riscă să piardă 149,9 milioane euro

Dacă Nicuşor Dan nu semnează autorizaţia până la 30 iunie, Spitalul Universitar Bucureşti riscă să piardă 149,9 milioane euro

Spitalul Universitar Bucureşti este la un pas să piardă 150 milioane de euro din PNRR. Extinderea Spitalului este blocată în certificatul de urbanism, pentru că primarul Nicușor Dan a găsit pe harta proiectului două puncte verzi. Pe primarul general al Capitalei nu-l interesează că 30 iunie 2022 este data limită până la care România poate atrage investiția de 149,9 milioane euro destinată acestui proiect de modernizare, extindere și reabilitare a Spitalului Universitar.

Dacă Nicuşor Dan nu semnează autorizaţia până la 30 iunie, Spitalul Universitar Bucureşti riscă să piardă 149,9 milioane euro

În toamna anului 2021, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul de atunci Florin Cîţu, au susținut o conferință de presă comună la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în condițiile aprobării PNRR, locul fiind ales pentru că spitalul urma să beneficieze de fonduri prin programul NextGenerationEU.

Deși lucrările la acest proiect – format din două faze de execuție, de modernizare, dezvoltare și extindere a acestui spital – ar fi trebuit să înceapă în forță, primarul general al Capitalei Nicușor Dan a găsit de atunci motive să nu semneze certificatele de urbanism, deși erau solicitate în regim de urgență.

”Este nevoie ca de oxigen de această extindere. Acest spital construit în anii 1970-1978 nu mai poate face față afluxului masiv de pacienți, iar dacă această extindere nu se realizează cât sunt acești bani disponibili din PNRR, ne facem de râs în fața Comisiei Europene, căreia i-am prezentat acest proiect”, a declarat managerul Spitalului Universitar de Urgență București, Cătălin Cîrstoiu, pentru Gândul.

Nicuşor Dan blochează autorizația de construire. A văzut pe planul instituției “două puncte verzi” și a zis că acelea sunt spațiu verde

Documentele sunt absolut necesare, la acest moment. Unul dintre certificate trebuie înlocuit, iar pentru al doilea, primarul refuză semnarea din cauză că a văzut desenat cu verde pe planul spitalului și este convins că acolo este spațiu verde, deși nu este.

Practic, primarul general blochează autorizația de construire, iar studiul de fezabilitate poate fi început doar dacă este emis certificatul nou de urbanism solicitat.

În joc este noua față a spitalului, care reprezintă un beneficiu major pentru spațiul destinat pacienților și echipelor medicale, însă totul depinde de noua semnătură a edilului Capitalei pe un nou certificat de urbanism care stă suspendat în cuvântul “sănătate” versus „spațiu verde”.

Și asta pentru că primarul Nicușor Dan a văzut pe planul instituției “două puncte verzi” și a zis că acelea sunt spațiu verde, drept pentru care sugerează să se modifice mai întâi Legea 24/2007, mai precis articolul 18 paragraful 6, care stipulează următoarele:  

”Prin excepţie de la prevederile alin. (5), este permisă schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi în vederea realizării unor lucrări de utilitate publică, astfel cum acestea sunt prevăzute de Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, republicată, altele decât cele privind construcţiile locuinţelor sociale, obiectivelor sociale de învăţământ, sănătate, protecţie şi asistenţă socială, organizaţiilor neguvernamentale, precum şi administraţiei publice şi autorităţilor judecătoreşti”.

Spitalul nu are niciun spațiu verde, cele două puncte verzi fiind de fapt zona heliportului vechi nefolosit și parcarea medicilor, ambele desenate cu verde pe schița-document

În realitate, spitalul nu are niciun spațiu verde, cele două puncte verzi fiind de fapt zona heliportului vechi nefolosit și parcarea medicilor, ambele desenate cu verde pe schița-document. Mai mult, în arhiva spitalului există autorizațiile de construire ale heliportului și parcării. Deci, nici vorbă ca ele să fie spații verzi.

Drept urmare, chestia cu modificarea unui paragraf din Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor este doar o găselniță a edilului pentru a nu semna noul certificat solicitat de conducerea Spitalului Universitar București.

De altfel, primarul Nicușor Dan ar trebui să cunoască foarte bine situația reală, având în vedere faptul că – la data la care s-a pus în dezbatere la Consiliul General al Municipiului București referatul Spitalului Universitar de Urgență București – unii consilieri din CGMB au explicat public că acest proiect ”nu afectează nici măcar un metru de spaţiu verde. Pur şi simplu, noi, prin acest proiect, am înlăturat un obstacol birocratic din calea obţinerii unei autorizaţii de construcţie pentru extinderea Spitalului Municipal, în cazul de faţă”.

Miza demarării lucrărilor la spital este uriașă

Miza demarării acestor lucrări este uriașă, întrucât 30 iunie 2022 este data limită până la care România poate atrage investiția de 149,9 milioane euro destinată acestui proiect de modernizare, extindere și reabilitare a Spitalului Universitar.

Asta în condițiile în care există din 27 aprilie 2021 o adresă prin care Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a solicitat Consiliului General identificarea, de urgenţă, a unei soluţii legale care să facă posibilă autorizarea lucrărilor de modernizare, extindere şi reabilitare.

Banii pentru lucrări urmau să fie asigurați prin intermediul protocolului de finanțare încheiat între spital şi MDRAP, prin Compania Naţională de Investiţii, pentru efectuarea lucrărilor corespunzătoare fazei I (300 milioane de euro), respectiv prin PNRR, pentru efectuarea lucrărilor corespunzătoare fazei a II-a (149,9 milioane euro).

Extrema urgență rezultă din următoarea situație de fapt: dacă până la data de 30 iunie 2022 nu va fi emis un alt certificat de construcție pentru primul proiect derulat cu Ministerul Dezvoltării în locul primului care a fost emis anul trecut, această fază derulată cu Ministerul Dezvoltării se va bloca.

Dacă nici pentru al doilea proiect derulat prin PNRR nu se va emite certificat de urbanism, se vor pierde 149,9 milioane de euro.

La rândul său, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, dr. Cătălin Cîrstoiu, a declarat că încă mai are speranțe că primarul general Nicușor Dan va înțelege pe deplin importanța SUUB pentru întreg sistemul medical din România.

“Dorința noastră, sper să nu devină o iluzie, pentru că toți ne dorim să avem spitale la standarde europene. Mai ales în condițiile în care este vorba de un spital cu medicină performantă, în care urmărim creșterea calității îngrijirii acordate pacientului, dar și confortul acestora. I-am spus domnului primar că suntem dispuși să acceptăm măsuri compensatorii de amenajare a unor spații verzi, venim și plantăm noi din resurse proprii unde va decide. Nu am primit răspuns”, a spus managerul SUUB.

PNL îl acuză pe Nicușor Dan că blochează extinderea Spitalului Universitar: „Se pierde un miliard de euro”

„Primăria Generală nu a dat dovadă că ar fi interesat de acest subiect, deși se pot pierde foarte mulți bani. SUUB intenționează să acceseze atât programe de finanțare din surse nerambursabile- PNRR, cât și fonduri bugetare, efortul investițional fiind estimat la aproximativ un miliard euro, pe o perioadă de cinci ani”, se menționează într-un comunicat emis de PNL la jumătatea lunii mai.

Viceprimarul liberal Stelian Bujduveanu a propus în şedinţa din 13 mai a CGMB dezbaterea și aprobarea proiectului privind modificarea Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al Municipiului București (R.L.U. aferent P.U.G.-M.B.) aprobat prin H.C.G.M.B. 269/2000 pentru a acorda posibilitatea autorizării directe în cazul extinderii și/sau construirii pe același amplasament de clădiri pentru spitale publice.

S-a opus grupul USR. Viceprimarului Horia Tomescu (USR) a susținut că un astfel de proiect necesită dezbatere publică.