Actual Politică

Dacă preşedintele Klaus Iohannis nu-l va numi premier, Marcel Ciolacu vrea alegeri anticipate

Dacă preşedintele Klaus Iohannis nu-l va numi premier, Marcel Ciolacu vrea alegeri anticipate

Liderul PSD, Marcel Ciolacu s-a ferit să spună dacă este sau nu mulţumit de activitatea ministrului Energiei, Virgil Popescu, dar a precizat că nu are atribuţii în schimbarea vreunui ministru. Preşedintele social democraţilor a spus că un răspuns la această întrebare va da în luna mai, când va prelua conducerea Guvernului României. De asemenea, Ciolacu a vorbit şi despre ce se va întâmpla dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va fi de acord să-l numească premier în primăvara anului viitor.

Dacă preşedintele Klaus Iohannis nu-l va numi premier, Marcel Ciolacu vrea alegeri anticipate

Marcel Ciolacu a declarat că are o relaţie corectă cu premierul Nicolae Ciucă şi nu el este cel care face evaluarea miniştrilor.

”Eu nu am atribuţii. Am o relaţie corectă cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă şi mi se pare corect să avem această relaţie.Amândoi ne-am asumat această coaliţie politică. Eu cred că în acest moment în întregul context de criză economică, războiul din Ucraina, cred că această alianţă este soluţia cea mai bună pentru români. Nu eu fac evaluarea miniştrilor. Evaluarea o face primul ministru. Nu este atributul meu.

Eu, la Camera Deputaţilor, alături de colegii mei, avem atributul de a numi guverne sau de a schimba. Domnul preşedinte Klaus Iohannis are atributul de a desemna primii miniştri. Dacă prim-ministrul nu a venit cu o solicitare de a schimba, înseamnă  că este de acord…”, a declarat Ciolacu.

„Vă răspund la această întrebare, când voi prelua funcţia de prim-ministru”

Întrebat, de asemenea, dacă este mulţumit de prestaţia lui Virgil Popescu în calitate de ministru al Energiei, Ciolacu a răspuns că îşi va spune părerea în luna mai, când va deveni premier.

”În luna mai am să vă răspund la această întrebare, când voi prelua funcţia de prim-ministru. În acel moment constituţional eu am dreptul să îmi asum sau nu un membru al guvernului.

Rotaţia va avea loc şi cred că domnul preşedinte Klaus Iohannis a luat act de coaliţia dintre PSD, PNL şi UDMR. PSD nu a intrat la guvernare pe uşa din dos, PSD a câştigat alegerile”, a explicat Ciolacu.

Marcel Ciolacu: ”ne vom întoarce la votul românilor”

Întrebat ce se va întâmpla, dacă preşedintele Klaus Iohannis va numi o altă persoană dect ce apropusă, pe funcţia de premier, Ciolacu a spus că ”ne vom întoarce la votul românilor”.

”Sunt ferm convins că ne vom întoarce la votul românilor. Nu este vorba de Marcel Ciolacu aici, e vorba de un principiu. Când un partid a hotărât ceva, mai ales că vorbim de PSD, cel mai mare partid din România care a salvat, prin implicarea… sper că se văd diferenţele majore în ceea ce priveşte actul de guvernare”, a adăugat liderul PSD.