Actual Diverse

David Popovici câștigă aurul, dar și cel mai bun loc în istoria acestui sport! L-a surclasat chiar și pe Michael Phelps

David Popovici câștigă aurul, dar și cel mai bun loc în istoria acestui sport! L-a surclasat chiar și pe Michael Phelps
Arhivă

David Popovici a scris istoriei, astăzi, la Campionatele Mondiale de la Budapesta, unde a luat din nou Aurul la natație. Ian Thorpe și Michael Phelps, greii natației, nici nu visau să atingă recordurile românului, la vârsta sa de doar 17 ani.

„Nu mă așteptam, dar gândeam pozitiv. Vă iubesc pe toți și vă mulțumesc pentru că v-ați uitat!”, a spus David Popovici după ce a primit medalia de aur la Campionatul de 100 m liber, după ce a ieșit fruntaș și la 200 de metri liber.

Performanța lui David Popovici nu a mai fost atinsă din 1973

La proba de 200 m, David Popovici a terminat cursa cu timpul de 1.43:21, un nou record mondial de juniori, după ce în semifinale se clasase tot primul, cu un timp de 1.40:00, ce reprezenta duminică un nou record mondial de juniori.

La 10 ani a cucerit primul său titlu national la înot, performanță care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanță. Începutul colaborarii cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.

După o serie de noi recorduri naționale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record national la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 și 18 ani și două de argint, la 50 și 200 m liber.

În 2020, la 16 ani, a cucerit titlurile naționale de seniori la 100 și 200 m liber, și 200 m mixt, iar în mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 m liber, a reușit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și și-a asigurat prezența în întrecerile olimpice din capitala niponă.

Cu două săptămâni înainte de startul Tokyo 2020, la Campinatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câștigat titlul mondial la 100 m liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat și cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber. La finalul competiției, în palmaresul său s-au adăugat patru medalii – 3 de aur (50, 100, 200 m liber) și una de argint argint în proba de ștafetă 4 X 100 m liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu.”