Actual Diverse

David Popovici, primul român campion mondial la natație. „Sunt foarte fericit că am reușit acest rezultat pentru țara mea”

David Popovici, primul român campion mondial la natație. „Sunt foarte fericit că am reușit acest rezultat pentru țara mea”
evz.ro

„Demonstrăm că se poate. Cei care au pixul şi hârtia în mână să decidă în favoarea sportului românesc”, a declarat Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj.

David Popovici este primul român care a devenit campion mondial la natație, cel mai tânăr din istoria acestui sport. La 17 ani a uimit lumea întreagă cu performanța lui. Dar și cu declarația sa la conferința de presă care a urmat după festivitatea de premiere. Românii care le-au auzit au fost mândri până la lacrimi despre cele spuse de un adolescent, într-o engleză perfectă.

David Popovici a fost întrebat și ce înseamnă pentru România succesul său și a răspuns:

„Am plănuit un start rapid, undeva la un 50 pe prima sută, așa că 49.96 a fost fix acolo.

Știam că trebuie să conduc cursa încă din început, asta a fost o strategie importantă, că trebuia să domin cursa încă din start. Pot spune că am mai multă încredere în mine dacă mă văd în frunte, dar nu asta m-a scos la capăt cu bine.

Ceea ce m-a scos la capăt cu bine e faptul că am avut o cursă foarte bine gândită, ne-am pregătit foarte bine pentru ea, m-am odihnit bine înainte, cred că și asta contează. We just love swimming. Suntem oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare. Așa îmi place să cred.

Bănuiesc că la aeroport va fi haos, am văzut asta în trecut, când ne-am întors de la Tokyo și atunci am încheiat pe 4, acum sunt primul. Dar sunt pregătit pentru asta, sunt pregătit pentru puțină sărbătoare, pentru că cred că o merităm, chiar dacă avem o vară lungă și încărcată în față.

Puțină bucurie n-a făcut rău nimănui. Pentru România înseamnă mult și sunt foarte fericit că am reușit acest rezultat pentru țara mea, pentru toți cei care m-au susținut și m-au urmărit live de acasă și de aici. Îmi place mult sentimentul acesta!”, a declarat David Popovici la conferința de presă, citat de Lead.ro.

Timpul scos îl clasează al 4-lea din istoria probei

David Popovici s-a născut în data de 15 septembrie 2004 și este elev la Liceul „George Coșbuc” din București.

Iar ieri, 20.06.2022, cu ocazia participării la primul său Campionat Mondial de seniori în bazin olimpic, (care se desfășoară în Ungaria), David Popovici a câștigat medalia de aur la proba de 200 metri liber, fiind astfel primul român care a devenit campion mondial la natație.

La doar 17 ani, pe parcursul probei, David a scos un timp (1 minut 43 de secunde și 21 de sutimi ) care îl clasează al 4-lea din istoria probei din acest punct de vedere, timpul atins de român fiind un nou record mondial la junior.

Cum arată clasamentul în finala probei de 200 de metri liber de la Mondialele din Ungaria

1.David Popovici (România) – 1:43.21
2. Sunwoo Hwang (Coreea de Sud) – 1:44.47
3. Tom Dean (Marea Britanie)- 1:44.98
4. Drew Kibler – 1:45.01
5. Felix Auboeck – 1:45.11
6. Kieran Smith – 1:45.16
7. Lukas Martens – 1:45.73
8. Elijah Winnington – 1:45.82

 Azi, 21.06.2022, campionul nostru mondial va intra în competiţie în seriile de la 100 de metri liber, potrivit digi24.ro

Referitor la victoria sa, David Popovici a declarat: „Cred că ceea ce m-a făcut să înot atât de repede a fost gândul că oamenii pe care îi iubesc se uită la mine și că cei de acasă cred în mine”.

Ce reacțtii imediate au urmat victoriei obținute de tânărul român

 Totodată, au urmat o serie de reacții chiar din partea unor oficiali români și chiar a presei internaționale. Astfel:

  • Ministrul român de interne, Lucian Bode, a scris pe Facebook:”Felicitări, David Popovici! Tânărul nostru înotător, sportiv legitimat la Clubul Dinamo, este astăzi campion mondial la proba masculină de natație la 200 de metri liber. Primul care reușește această uluitoare performanță!”.
  • Publicația americană Swimming World Magazine  este de părere că David este la fel de talentat precum celebrii Michael Phelps (36 de ani) și Ian Thorpe (39 de ani), 2 nume uriașe în natație.

În acest sens, Swimming World Magazine a scris despre David Popovici: „La 17 ani l-a întrecut pe Tom Dean în penultimul sfert, iar apoi a obținut victoria și a devenit primul român care se clasează în vârful podiumului. Este un talent rar. Gândiți-vă la nume precum Michael Phelps sau Ian Thorpe. Dintr-un talent interesant, Popovici s-a transformat într-un adevărat concurent la medalii pe cea mai mare scenă a acestui sport”.

De asemenea, Elisabeta Lipă jubilează după performanţa uluitoare a lui David Popovici

Luni, 20.06.2022, Elisabeta Lipă a intervenit la România TV, după ce David Popovici a devenit campion mondial la 200 de metri liber, la Mondialul de Natație din Ungaria.

„În spatele acestui talent se regăseşte extrem de multă muncă” şi a solicitat ca demnitarii „care au pixul şi hârtia în mână să decidă în favoarea sportului românesc”, a explicat președintele Federației Române de Canotaj

Declarată în anul 2000 cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj, Elisabeta Lipă a comentat performanţa obţinută de David Popovici la Campionatul Mondial din Ungaria.

Care a fost declarația Elisabetei Lipă

Astfel, Elisabeta Lipă, la România TV, a declarat:

„Felicitări, David! Felicitări echipei care stă în spatele lui David, de la antrenori secunzi, maseuri, kineto, medici. Este o armată care se învârte în jurul unui sportiv.

Felicitări Federaţiei Române de Canotaj! Am avut şansa să stau alături de David şi după ce a venit pe un loc patru la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

David este un copil extrem de talentat, dar în spatele acestui talent se regăseşte extrem de multă muncă. Are o disciplină de fier pentru că David are un program foarte strict, având 17 ani şi la un liceu meritoriu. David se trezeşte foarte de dimineaţă, face antrenamente, se duce la şcoală. În spatele acestei medalii se regăsesc mii de ore de muncă.

Ce mi-aş dori. Vedeţi cât de mult ne bucurăm de succesul unui sportiv român. Nataţia masculină nu a avut parte până în zilele noastre de un titlu mondial.

Demonstrăm că suntem un popor talentat şi că se poate. Mi-aş dori ca sportului românesc să i se dea ceea ce merită pentru că ne aduce atât de multe satisfacţii. Ne umple inima de bucurie!

Asta înseamnă că putem, dar nu putem doar că vrem. Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de medicină sportivă, de cercetare, avem nevoie de specialişti, de o finanţare pe măsură care să ţină sprijinul nostru şi care să ne ajute să facem cu aceşti tineri talentaţi, cum este David şi cum sunt mulţi alţii care nu sunt descoperiţi, să umple sufletul de bucurie când reprezintă România la cele mai înalte competiţii”.

În ceea ce privește subfinanţarea sportului românesc, Elisabeta Lipă a spus următoarele:

  • „Avem federaţii subfinanţate şi totuşi din talent, nu ştiu reuşim astfel de minuni”.
  • „Preocuparea statului este aproape de zero. Avem cluburi sportive şcolare care sunt aproape inexistente, avem cluburi sportive municipale care trăiesc de pe o zi pe alta. Avem federaţii care sunt subfinanţate şi totuşi din dorinţă, din talent, nu ştiu reuşim astfel de minuni. David, în afară că este o minune, a reuşit să facă minuni şi demonstrează să se poate”.

De asemenea, Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, a precizat că David Popovici va trebui să înceapă pregătirile pentru Jocurile Olimpice:

„David al nostru, gândiţi-vă că are doar 17 ani. E junior. Are un drum atât de frumos. Tot staff-ul dacă ştie să gestioneze aceste talent, va face minuni, nu doar la Paris. Peste câteva luni intrăm în febra calificărilor, a Jocurilor Olimpice. Îmi doresc ca cei care sunt în măsură să decidă. Cei care au pixul şi hârtia în mână să decidă în favoarea sportului românesc, să investească în sport pentru că merită. Sport nu înseamnă numai performanţă, sport înseamnă sănătate. Să credem în copiii noştri, să crească frumos, sănătos pentru că sportul dezvoltă multe calităţi”.

Realizările lui David Popovici de până acum

  • David Popovici, în anul 2021, a primit, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Slovacia, titlul de cel mai bun tânăr sportiv din Europa.

David a câștigat premiul Piotr Nurowski pe anul 2021, după ce a fost votat (de 50 de comitete olimpice naţionale de pe continent) drept cel mai bun tânăr sportiv de pe continent la sporturile olimpice de vară, la Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice Europene de la Samorin (Slovacia).

  • Popovici a doborât de 2 ori recordul mondial de 100 m liber junior și 50 m liber junior (bazin lung, 50m) la Campionatul European de înot de juniori din anul 2021 de la Roma, Italia. Performanța l-a făcut pe Popovici să fie cel mai rapid om din lume în 2021, depășindu-l pe Kliment Kolesnikov.
  • S-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo/ 2020 fiind cel mai tânăr membru al echipei României.  La vârsta de 16 ani, a obținut a patra poziție în finala olimpică de la Tokyo 2020,  cu un timp de 1:44:68, la 2 sutimi de poziția a treia.
  • Pe data de 6 noiembrie 2021, după ce a câștigat finala la 200 de metri liber la Campionatul European de natație de la Kazan, David Popovici a devenit primul înotător român campion european în bazin scurt (25 m) la seniori.