Actual Diverse

Ministrului maghiar al Sportului, acuzat de o gafă legată de sentimentele românești pentru perfomanța lui David Popovici

Ministrului maghiar al Sportului, acuzat de o gafă legată de sentimentele românești pentru perfomanța lui David Popovici
evz.ro/facebook.com

Medalia de aur la proba de 200 m liber la Campionatul Mondial de Natație i-a adus lui David Popovici , românul de 17 ani, o mulțime de mesaje de felicitare. A fost din nou, și azi, vedetă la Budapesta.

Ministrului maghiar al Sportului, acuzat de o gafă legată de sentimentele românești pentru perfomanța lui David Popovici

Însuși  ministrul Sportului, Eduard Novak, se află printre cei care i-au trimis mesaje lui Popovici. Acesta a postat un mesaj pe Facebook, atât în română, cât și în maghiară, așa cum face orice postare oficială din postura de Ministru al Sportului. Însă, un fost jurnalist la Evenimentul zilei și la Gazeta sporturilor,  a observat că textul în română diferă de cel în maghiară, potrivit flux24.ro

Astfel, fostul jurnalist sportiv, Florin Gongu, a remarcat o diferență între cele 2 mesaje postate de ministrul Novak, de etnie maghiară, numit în Guvern din partea UDMR.

Și anume, în limba maghiară sintagma „Toate inimile României au bătut azi” s-a transformat în „Toate gândurile noastre i-au dat putere azi”.

Care a fost mesajul ministrului Sportului

Cele 2 mesaje, postate pe facebook de ministrul Novak, sunt:

  1. Mesajul scris în limba română: “Fenomenal acest sportiv! Toate inimile româniei au bătut azi în pieptul lui și i-au dat putere! David Popovici este primul nostru campion mondial de seniori, într-o probă masculină, cu un nou record, de 1:43.21 min. I-am transmis felicitările mele și cât de mândri suntem de el! Mulțumim, David! Felicitări, abia ai început să scrii istorie în natație! Mai ai înainte multe pagini de glorie. Felicitări și celor care îți sunt aproape și te ajută să zbori!”
  2. Mesajul scris în limba maghiară: “Acest sportiv este fenomenal! Toate gândurile noastre i-au dat putere azi. David Popovici este primul nostru campion mondial la seniori, într-o probă masculină, cu un record de de 1:43.21. Îl felicit și îi transmit cât de mândru sunt de el. Îți mulțumesc, David! felicitări. Abia ai început să scrii istorie în natație! Mai ai în față multe momente de glorie. Felicitări și celor care îți sunt aproape și care te ajută să zbori”

Ce explicație a dat ministrul Novak

În această dimineață, a zilei de 21 iunie 2022, într-o intervenție, Novak a încercat să explice mesajul și s-a apărat spunând că nu el postează pe contul său oficial de Facebook.

Astfel, la ProArena, Eduard Novak a declarat: „Nu eu postez, nu eu traduc. Cine a tradus a considerat că sună mai bine așa. Eu nu am ce comenta. Maghiara nu se traduce cuvânt cu cuvânt. Nu mai speculați pentru că nu are sens”.

Și într-o intervenție la Antena 3, ministrul Novak a ținut să-i transmită lui David Popovici că l-a făcut mândru, că îl va sprijini în continuare și să fie pregătit pentru asta.