Diverse

De astăzi, femeile din Ungaria sunt obligate printr-un decret guvernamental să asculte bătăile inimii fătului înainte de a avorta

De astăzi, femeile din Ungaria sunt obligate printr-un decret guvernamental să asculte bătăile inimii fătului înainte de a avorta

Înduioșătoare măsura luată de Guvernul de la Budapesta. Pentru mulți medici din întrega lume nu este nevoie de o astfel de măsură, fiind cu substrat, în primul rând uman.

De astăzi, femeile din Ungaria sunt obligate printr-un decret guvernamental să asculte bătăile inimii fătului înainte de a avorta

Guvernul Ungariei a impus prin emiterea unui decret obligaţia de a asculta bătăile inimii fătului înainte de avort, o cerinţă pe care vor trebui să o îndeplinească toate femeile însărcinate care optează pentru o întrerupere de sarcină.

Hotărârea de guvern a fost publicată în Monitorul Oficial noaptea de luni, 12 septembrie spre marți, 13 septembrie, iar măsura va intra în vigoare începând cu ziua de vineri, 16 august 2022.

Noua măsură, care a fost semnată de ministrul de interne al Ungariei, Sandor Pinter, stabileşte că, înainte să fie supusă procedurii de avort, o femeie trebuie să prezinte un document care să certifice că a primit informaţii despre semnele vitale ale fătului.

În hotărârea de guvern apar următoarele precizări: medicii trebuie ”să pună la dispoziţia gravidei un indicator al semnelor vitale ale fătului, într-un mod extrem de uşor de identificat.”

Prin folosirea expresiei ”semne vitale”, specialiștii care au sfătuit legiuitorii se referă la bătăile inimii, potrivit media din Ungaria, citată de Agerpres.

În același context, Partidul Coaliţia Democratică, cu orientare de stânga, a cerut într-un comunicat ca executivul să clarifice dacă pregăteşte sau nu modificarea condiţiilor în care o femeie poate recurge la avort.

Deputatul Dora Duro, un alt reprezentant din partea partidului de extremă dreaptă Mi Hazank (Patria Noastră), şi-a exprimat mulțumirea deplină pentru noua măsură instituită prin cadru legislativ.

”Guvernul a adoptat propunerea (partidului) Patria Noastră”, făcând un pas în direcţia ”apărării tuturor fetuşilor încă din momentul concepţiei”, a scris Duro pe contul ei de social media, Facebook.

Preşedinta Katalin Novak, o apropiată a lui Orban, a promis în campania electorală că îi va sprijini pe cei care ”protejează viaţa încă din faza de gestaţie” și după cum se vede, promisiunea este deja respectată.

Ungaria are drept cadru legislativ o lege din 1992

Actuala lege, în vigoare din 1992, stabileşte că între săptămânile 12 şi 24 de sarcină, femeia are dreptul să opteze pentru avort, fără alte cerinţe care să-i justifice decizia. În cazuri excepţionale – în general din motive medicale, când există un diagnostic al unei patologii care face ca fătul să nu fie viabil sau când viaţa mamei este în pericol – avortul este posibil chiar în perioade mai avansate de sarcină.

Foto: utilecopii