Actual International

Europa contra America. Parlamentul European cere includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE

Europa contra America. Parlamentul European cere includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE

Parlamentul European a votat includerea dreptului la avort în Cartea drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, ca reacție la o hotărâre a justiției americane care îl anulează ca drept național în SUA.

Parlamentul European cere includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE

„Orice persoană are dreptul de a beneficia de un avort legal şi în condiţii de siguranţă”, au evocat europarlamentarii, reuniţi, joi, în plen la Strasbourg.

Cu 324 de voturi ”pentru”, 155 ”împotrivă” şi 38 de abţineri, europarlamentarii au decis să solicite Consiliului să includă ”dreptul de a beneficia de un avort legal şi în condiţii de siguranţă” în Carta Drepturilor Fundamentale.

Textul condamnă decizia din 24 iunie a Curții Supreme a SUA care anulează hotărârea dată în cazul Roe vs Wade în 1973, care consacra la nivel național dreptul la avort în SUA.

Parlamentul European și-a exprimat „solidaritatea fermă și sprijinul față de femeile și fetele din SUA, precum și față de cei implicați atât în furnizarea, cât și în susținerea dreptului și accesului la îngrijiri legale și sigure pentru avort în astfel de circumstanțe dificile”.

Totodată, legiuitorii europeni le cer omologilor americani să protejeze avortul la nivel federal.

Deputații europeni condamnă ferm încă o dată intervenția asupra drepturilor femeilor și a sănătății și drepturilor sexuale și reproductive în SUA și în unele state membre ale UE.

„Dreptul la avort ar trebui inclus în Carta drepturilor fundamentale a UE”, spun europarlamentarii în rezoluția adoptată joi, ca reacție la decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul la avort în Statele Unite și necesitatea de a proteja drepturile la avort și sănătatea femeilor în UE.

Eurodeputații au înaintat Consiliului o propunere de modificare a articolului 7 din Cartă, adăugând că „orice persoană are dreptul la avort în condiții de siguranță și legală.

PE cere întrunirea Consiliului pentru modificarea Cartei și consfințirea avortului ca drept fundamental

Încă din data de 9 iunie, deputații europeni au cerut întrunirea Consiliului European într-o convenție de revizuire a tratatelor UE.

„Deputații europeni își exprimă solidaritatea și sprijinul față de femeile și fetele din SUA, precum și față de cei implicați atât în furnizarea, cât și în susținerea dreptului și accesului la îngrijiri legale și sigure pentru avort în astfel de circumstanțe dificile. Având în vedere acest lucru, ei solicită Congresului SUA să adopte un proiect de lege care să protejeze avortul la nivel federal”, transmite Parlamentul European.