Actual Politică

Ungaria vrea diminuarea tensiunilor. Președintele Iohannis i-a indicat lui Katalin Novak și cauza acestor tensiuni umflate

Ungaria vrea diminuarea tensiunilor. Președintele Iohannis i-a indicat lui Katalin Novak și cauza acestor tensiuni umflate
foto: presidency.ro

Vizită la nivel înalt în ţara noastră. Un şef de stat al Ungariei în vizită oficială după 12 ani. Preşedintele Ungariei, Katalin Novak a declarat că ultima oară a fost la Bucureşti la Summitul B9. De asemenea, a spus aceasta, „l-am invitat pe domnul preşedinte la Budapesta în perioada următoare. Suntem două ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre România şi Ungaria să funcţioneze”. Katalin Novak a dat asigurări că Ungaria susţine statutul de membru Schengen a României. Cei doi şefi de stat şi-au dat asigurări că în România, drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate.

Ungaria vrea diminuarea tensiunilor

”În România, drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate. Ba, chiar mai mult, în România există un exemplu pe care cred că putem să îl prezentăm cu mândrie, minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlament, chiar dacă numeric, prin vot, nu obţin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat. Asta se numeşte o discriminare pozitivă”, a spus preşedintele României.

Klaus Iohannis a continuat: ”Pe de altă parte, este interesul nostru comun ca drepturile minorităţilor maghiare să fie pe deplin respectate, să îşi poată trăi cultura, să îşi poate folosi limba maternă şi, apropo, am convenit împreună că e bine să îşi folosească şi limba română”.

Şeful statului a ţinut să precizeze că ”este cunoscut şi aici şi dincolo, că există politicieni care vor să profileze exacerbând tensiunile interetnice”.

”Este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru şi atunci, aceşti politicieni care vor să se profileze, să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorităţi, vin cu argumente care nu pot fi împărtăşite de noi. Credem că discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm din aceste tensiuni”, a mai afirmate preşedintele.

„Majoritatea tensiunilor sunt artificiale, sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni”

Klaus Iohannis a completat: ”Majoritatea tensiunilor sunt artificiale, sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova”. 

Iohannis a subliniat că ”multe din aceste tensiuni sunt artificiale şi prin implicarea ambelor părţi, ele pot fi diminuate în interesul etnicilor români şi maghiari, evident”.

Cei doi şefi de stat au mai discutat şi depre situaţia din Ucraina, dar şi despre gazul rusesc. Budapesta vrea să reducă dependența de gazul rusesc și contează și pe România pentru ajutor în acest sens.

„Am vorbit și de energie. Ungaria este și mai dependentă de gazul rusesc. Noi nu suntem țară maritimă. Suntem mai dependenți decât România. Dorim să scădem această dependență. Lucrăm la asta. Contăm pe România în acest sens.E interesul comun al nostru ca fondurile europene cuvenite să vină astfel încât să ne obținem independența energetică”, a spus Katalin Novak.

„Ne bucurăm să vedem că maghiarii din Transilvania sunt reprezentaţi prin UDMR în Guvern”

O altă temă destul de important pentru România este statutul de membru Schengen.

„Am vorbit despre statutul de membru Schengen a României. Ungaria susţine şi poate conta pe susţinerea Ungariei în acest sens.  I-am spus domnului preşedinte că Ungaria e de fapt o naţiune solidară şi ne bucurăm să vedem că maghiarii din Transilvania au reprezentare prin UDMR care face parte din Guvern”, a declarat Katalin Novák.

Suntem două ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre România şi Ungaria să funcţioneze, a mai spus şeful statului ungar.

„Am convenit că dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele, dar cel mai important este să ne ascultăm reciproc şi să înţelegem punctul de vedere al celuilalt, pentru a reduce aceste tensiuni. Avem nevoie de colaborare, dar ştim că nu vom fi de acord în toate aspectele”, a explicat preşedintele Ungariei Katalin Novák.