Social

De ce a devenit Andrew Tate un model pentru bărbaţii tineri? Explicaţia oamenilor de ştiinţă

De ce a devenit Andrew Tate un model pentru bărbaţii tineri? Explicaţia oamenilor de ştiinţă

Reţelele de socializare sunt din ce în ce mai pline de influenceri care oferă sfaturi de dezvoltare personală tinerilor bărbaţi. De la persoane din lumea academică, precum Jordan Peterson, la antreprenori, precum Andrew Tate, paleta de creatori de conţinut dedicaţi bărbaţilor este din ce în ce mai largă. Iar uneori, informaţiile propagate de aceşti formatori de opinie pot fi periculoase.

Spre exemplu, Andrew Tate a afirmat în repetate rânduri că femeia este o proprietate a bărbatului cu care se află în relaţie. De asemenea, el prezintă criterii foarte rigide pentru bărbaţi, care în mod obligatoriu trebuie să câştige mulţi bani şi să „dea cu pumnul în masă” pentru a-și reitera masculinitatea. Aceste puncte de vedere sexiste s-ar putea să nu avantajeze pe nimeni pe termen lung. Și atunci, de ce au astfel de învățături influență asupra tinerilor?

Pentru a răspunde la această întrebare, o profesoară de la Universitatea Surrey din Anglia a vorbit despre felul în care mulți tineri se simt nedreptățiți de sistemul actual și felul în care acești influenceri vin ca un răspuns la problemele lor și o cale de a le alimenta spiritul de frondă.

Adolescenții au temeri și confuzii

Conform unui studiu sociologic efectuat pe băieții cu vârste între 12 și 17 ani, ei vor să aibă relații consimțite cu fetele. Totuși, unii dintre ei își manifestă ostilitatea față de genul feminin – ei se tem că partenerele lor le-ar putea face viețile dificile cu acuzații false de agresiune.

„Am constatat că atitudinile lor reflectă adesea incertitudini și anxietăți mai adânc înrădăcinate, care nu sunt recunoscute sau abordate”, a explicat profesoara din Marea Britanie. Ea a spus că pentru mulți băieți, succesele școlare și universitare ale colegelor lor le pot crea impresia că sistemul avantajează partea feminină. Astfel, revenirea la niște valori care pun accentul pe superioritatea bărbatului funcționează ca o calmare a acestor incertitudini și anxietăți pe care le experimentează, se mai arată în articolul semnat de Medeea Stan și publicat pe platforma Școala 9.

Ce soluții există?

„Influencerii misogini le spun tinerilor că nimeni nu îi ascultă. Este timpul să începem să îi ascultăm mai atent pe băieți. Trebuie să le oferim posibilitatea să joace un rol pozitiv în identificarea problemelor legate de convingerile misogine, precum și în dezvoltarea altor modalități de a-și vedea locul în societate”, a explicat profesoara britanică.

Ea este de părere că o rețea de sprijin pentru băieți este de preferat acestor influenceri, care de multe ori pot transmite informații imprecise sau chiar eronate. În plus, mai multe investigații jurnalistice au arătat că Andrew Tate, care în momentul de față se află în arest la domiciliu până va fi judecat pentru acuzații de viol și proxenetism, a înființat Hustlers University ca pe o schemă piramidală. Hustlers University este o platformă unde, contra-cost, tinerii pot afla metode prin care să seducă femei.