Social

Influencerii care promovează un medicament pentru diabet ca remediu „miraculos” pentru slăbit pot determina o penurie mondială

Influencerii care promovează un medicament pentru diabet ca remediu „miraculos” pentru slăbit pot determina o penurie mondială
Infoactual/arhiva

Iată că există și reversul medaliei. Unii influenceri pot dăuna grav sănătății. Cei care promovează un medicament pentru diabet ca remediu „miraculos” pentru slăbit a dus la penurie mondială, precum și la îngrijorări majore în materie de sănătate.

Influencerii care promovează un medicament pentru diabet ca remediu „miraculos” pentru slăbit pot determina o penurie mondială

După ce mai mulți influenceri pe rețelele de socializare susțin că un medicament pentru diabet este cea mai recentă descoperire pentru pierderea în greutate, există îngrijorări că acest lucru va duce la o penurie pentru cei care au cu adevărat nevoie de el.

Ozempic este un medicament prescris adulților care suferă de cel mai frecvent tip de diabet – diabetul de tip 2.

Medicamentul injectabil care reglează nivelul de zahăr din sânge și insulina este fabricat în Danemarca de Novo Nordisk. Unul dintre ingredientele sale active imită, de asemenea, un hormon numit glucagon-like peptide-1 (GLP-1).

Semaglutida vizează zonele din creier care reglează apetitul și alimentația. Utilizatorii acestui medicament se simt sătui după ce îl injectează în organism, ceea ce face ca aceștia să nu mai mănânce la fel de mult și, ulterior, să piardă în greutate.

Utilizatorii rețelelor de socializare au catalogat Ozempic drept noul medicament miraculos pentru dietă. Hashtag-ul #Ozempic a primit deja peste 360 de milioane de vizualizări pe platforma TikTok.

Culmea ironiei este că utilizarea preparatului a fost lăudată chiar și de proprietarul Twitter, Elon Musk. Acesta l-a folosit în combinație cu Wegovy – un medicament similar – pentru a pierde, se pare, 13 kg în greutate.

Șocant este și că zeci de mii de utilizatori de Facebook s-au alăturat unor grupuri dedicate utilizării Ozempicului ca leac pentru slăbit. Prin urmare urmare, în Australia, există deja o presupusă penurie de Ozempic care ar putea continua cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2023.

Atât de mare este deficitul, încât profesioniștii din domeniul sănătății din Australia sunt îndemnați de autorități să le ofere pacienților cu diabet zaharat medicamente alternative pentru a permite refacerea stocurilor, după cum relatează euronews.com.

În septembrie, instrucțiuni similare au fost emise de agenția națională pentru siguranța medicamentelor din Franța. Aceștia i-au îndemnat pe medici să prescrie doar pacienților cu diabet de tip 2 și cu antecedente de accident vascular cerebral sau boli de inimă noi rețete pentru medicamentul GLP-1.

Influențatorii care promovează aceste medicamente online ca fiind leacuri pentru pierderea în greutate au primit deja primele avertismente din partea autorităților din Australia și Marea Britanie.

Vorbind despre Ozempic, într-o intervenție la canalul francez de televiziune France 3, François Montastruc, farmacolog angajat al Spitalului Universitar din Toulouse (Haute-Garonne), a declarat că „pot fi efecte secundare digestive ușoare, uneori constipație severă și inflamație a pancreasului.”

În 2021, FDA din SUA a aprobat substanța activă a Ozempic, semaglutide, pentru adulții care suferă de obezitate sau care erau supraponderali, dar sub denumirea comercială Wegovy, în timp ce Ozempic nu a fost niciodată autorizat ca tratament pentru pierderea în greutate.

Wegovy putea fi prescris pacienților care sufereau de afecțiuni legate de greutate, inclusiv colesterol ridicat, diabet de tip 2 sau hipertensiune arterială.