Sănătate

De ce crește riscul de atac de cord în Ajunul Crăciunului și de Anul Nou

De ce crește riscul de atac de cord în Ajunul Crăciunului și de Anul Nou
jw.org

Potrivit unui studiu desfășurat pe o perioadă de mai mult de 15 ani, șansele unui atac de cord erau cu:

  • 37% mai mari în Ajunul Crăciunului,
  • 15% mai mari decât de obicei de Crăciun,
  • 20% mai mari în ziua de Anul Nou.

Ce factori pot reprezenta un risc pentru atacurile de cord

Potrivit lui Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă în cadrul Ovidius Clinical Hospital, emoțiile caracteristice acestei perioade, agitația determinată de pregătiri, întâlnirile cu prietenii sau rudele și excepțiile făcute de la programul normal, pot deveni factori de risc pentru atacurile de cord.

În acest context Dr. Valentin Leica a explicat: ”Sărbătorile implică în principal o neglijare a tratamentului, oamenii sunt mult mai relaxați, uită de protocolul de zi cu zi al bolilor pe care le au. Trebuie să adaugăm că, atât alimentația bogată în calorii din perioada sărbătorilor, ce poate decompensa pacienții, în special pacienții diabetici, cât și alcoolul care poate fi în exces, reprezintă factori suplimentari de risc pentru atacurile de cord survenite la pacienți care se știu cu boli cardivasculare și nu numai. Diabetul este un factor de risc foarte mare pentru bolile cardiovasculare, iar în acest fel începe un întreg lanț vicios, care poate duce la agravarea stărilor inițiale sau la un debut acut la pacienții care nu se știau cu boli cardiovasculare”.

FOTO facebook.com

Dar de ce crește riscul de atac de cord în Ajunul Crăciunului

Sub pretextul că sunt o excepție făcută în cursul anului, mesele îmbelșugate sau un pahar de alcool băut în plus la masa de Crăciun sunt văzute de mulți români ca o normalitate de Sărbători. Dar, pentru unele categorii de persoane, aceste mici gesturi reprezintă un factor de risc suplimentar.

Este vorba, în special, de persoanele care au deja o boală coronariană sau un alt număr de factori de risc, precum:

  • diabet,
  • consumul de nicotină,
  • tensiune arterială mare,
  • hipercolesterolemie.

Factorii care pot conduce  la afectarea unei boli cardiovasculare preexistentă sau la apariția uneia noi

Istoricul din punct de vedere medical, împreună cu mesele bogate în calorii, grăsimile, băuturile alcoolice în exces și în lipsa unei terapii adecvate, pot duce la afectarea unei boli cardiovasculare preexistentă sau la apariția uneia noi.

Dr. Leica a explicat: ”În cazul unei decompensări a factorilor de risc, pe fondul unei boli cardiovasculare deja existente, se poate trece direct în faza acută. Să nu uitam că factorii de risc sunt de multe ori nedureroși, toți factorii enumerați mai sus nu dor, iar când încep să își facă simțită prezența poate, de multe ori, este prea târziu sau poate pacientul este deja într-un stadiu acut”, scrie descopera.ro.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!