Actual Diverse

De ce nu au voie șase români să părăsească Turcia, după decesul renumitului medic Sorin Lucian Puia din Turcia. Video

De ce nu au voie șase români să părăsească Turcia, după decesul renumitului medic Sorin Lucian Puia din Turcia. Video

Mai bine de două săptămâni, șase români, care se pare că faceau parte dintr-un grup compact, sunt blocaţi acum în Turcia, după moartea cunoscutului medic român Sorin Lucian Puia de la Maternitatea Giuleşti.

De ce nu au voie șase români să părăsească Turcia, după decesul renumitului medic Sorin Lucian Puia din Turcia. Video

Medicul Sorin Lucian Puia, de la Maternitatea Giulești, a murit pe 30 septembrie 2022, în Turcia, în condiții considerate suspecte de către autoritățile din această țară.

Deoarece moartea medicului român este considerată suspectă din punctul de vedere al oamenilor legii turci, cei șase români care îl însoțeau în vacanță au interdicție de a părăsi statul turc.

Pe pagina inegalabilului specialist de la Materinitatea Giulești stă și acum scris, un motto: ”Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască, deși aproape toți se nasc cu ea!” (Hipocrate).

Reputatul medic Sorin Lucian Puia a murit la vârsta de 76 de ani.  Despre Sorin Lucian Puia se știe că era căsătorit cu actrița Dana Dogaru. Dr. Sorin Lucian Puia a fost medic, până la capătul vieții, medic primar Obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. dr. Panait Sîrbu” din București.

Prin mâinile reputatului medic au trecut mii de paciente. Într-un interviu recent, acesta a povestit despre situația femeilor din România, înainte de 1989. „Eu am terminat facultatea în 1970, dar profesez de prin 1976. Am fost şef de secţie la Avorturi în crunta perioadă a anilor 1984-1988, când s-au înregistrat cele mai multe decese şi cele mai multe femei mutilate”.

Pe lângă dragostea pentru medicină, Sorin Puia a avut şi o pasiune pentru cochilii. A călătorit în peste 120 de ţări, de unde a strâns de-a lungul anilor o colecţie de 55 de mii de scoici şi melci. A scris şi o carte despre aceste nestemate pe care le-a adunat în călătoriile sale.

Dr. Sorin Puia, medic specialist în ginecologie-obstretică declara despre pasiunea lui: Este o carte de amintiri şi de exemplificare a nişte cochilii pe care eu le am în colecţia mea, pe care le-am cules, care mi-au făcut mare plăcere să le culeg şi pe care am vrut să le arăt şi prietenilor şi cunoştinţe că există aceste frumuseţi că de fapt ele sunt nestemate ale naturii. Colecţia se va dona, pentru că toate aceste cochilii eu le-am adus în rucsac, potrivit Observator.

Printre cei șase români blocați în Turcia se află managerul și directorul medical al unui spital din București, un regizor și producător de film, doi prieteni, care sunt medici la Maternitatea Giulești, precum și mai mulți oameni de afaceri. Doctorul Traian Maier și regizorul Cătălin Saizescu au confirmat pentru Observator că nu pot părăsi Turcia.

Ce s-a întâmplat de fapt

Medicul Lucian Puia a decedat pe 30 septembrie, la vârsta de 76 de ani, după ce ar fi căzut din pat și ar fi rămas inconștient pe iahtul pe care îl închiriase cu prietenii săi pe Marea Egee.

Doi prieteni din grup, medici la Maternitatea Giulești, au încercat minute bune să îl resusciteze, însă nu au reușit, astfel încât au sunat la serviciile de urgență să ceară ajutor.

Până la sosirea poliţiştilor turci, căpitanul vasului s-a speriat şi a fugit. Românii au fost duşi cu mașina poliției la audieri, iar cadavrul medicului a fost transportat la Medicina Legală.

După efectuarea autopsiei, trupul medicului a fost repatriat acasă, în România. Mult apreciatul medic Sorin Lucian Puia a fost condus pe ultimul drum la data de  7 octombrie 2022, în orașul natal Târgu Mureș din România.

Declarație oficială MAE

Decesul doctorului a fost confirmat și printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor de Externe (MAE) al României.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Izmir, a fost notificat telefonic, la data de 30 septembrie 2022, cu privire la decesul unui cetăţean român aflat pe o ambarcaţiune situată în apropierea insulei Yellice, localitatea Ayvalik, Republica Turcia.

În dialogul cu reprezentantul oficiului consular, cetăţeanul român care a semnalat decesul a solicitat informaţii cu privire la demersurile care trebuie întreprinse în astfel de situaţii şi a precizat că va notifica familia persoanei decedate.”

Autoritățile din Turcia au deschis o anchetă în cazul decesului său, iar cei șase prieteni încă au interdicție de a părăsi statul turc.

Românii sunt şi acum blocaţi în Turcia, iar asupra lor planează suspiciunea de omor.

„Autorităţile turce au comunicat Consulatului General al României la Izmir că au dispus măsura interzicerii părăsirii localităţii până la încheierea anchetei pentru şase cetăţeni români care se aflau la bordul ambarcaţiunii la momentul producerii decesului.

În acest context, reprezentanţii oficiului consular au transmis cetăţenilor români o listă cu avocaţi specializaţi în vederea asigurării reprezentării legale în relaţia cu autorităţile judiciare turce şi pentru a obţine ridicarea interdicţiei de a părăsi localitatea”, a mai explicat MAE în comunicatul oficial.