Actual Lifestyle

De ce nu se introduc restricții în România, deși numărul cazurilor COVID este în creștere

De ce nu se introduc restricții în România, deși numărul cazurilor COVID este în creștere

Ministrul sănătății din România, invitat al unei emisiuni radio, a răspuns la o întrebare legată de creșterea cazurilor covid, care, potrivit statisticilor oficiale, peste tot în lume, sunt într-o continuă creștere. Mai multe țări au luat măsuri restrictive pentru populație, România, nu. Cel puțin nu, deocamdată.

De ce nu se introduc restricții în România, deși numărul cazurilor covid este în creștere

Avem de-a face cu un număr de cazuri COVID, în creștere, dar autoritățile sanitare din România susțin, cel puțin decamdată, că nu vor reintroduce restricții. Într-o intervenție directă, la Europa FM, în emisiunea „Deșteptarea”, ministrul sănătății Alexandru Rafila a explicat de ce nu se ia în calcul, la ora actuală, impunerea de măsuri restrictive.

Alexandru Rafila susține că purtatul măștii în spațiile închise aglomerate râmâne, în continuare, o măsură de protecție recomandată.

„În România mă îndoiesc că vor fi introduse astfel de restricții din mai multe considerente, inclusiv datorită gradului de suportabilitate din partea populației a unor astfel de restricții și trebuie să găsim o soluție să menținem economia și viața socială funcționale, dar asta nu înseamnă că nu pledăm pentru măsuri de protecție individuală, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise aglomerate”, a spus Alexandru Rafila la Europa FM.

La Ministerul Sănătății sunt centralizate date oficiale din toată țara. Și ministrul sănătății român recunoaște deschis că da, numărul de îmbălnăviri Covid-19 este într-o continuă creștere, având în vedere contextul european al țării noastre.

„Creșterea care se semnalează în România este corelată cu creșterile care au apărut în vestul Europei ceva mai devreme, în urmă cu câteva săptămâni. Am avut permanent cest decalaj față de vestul Europei, deci nu este ceva neașteptat. Important este că aceste cazuri înregistrate nu se asociează cu un număr mare de spitalizări și ceea ce este cel mai important, cel puțin până în momentul de față, este că nu avem niciun număr important de decese”, a menționat ministrul sănătății, la Europa FM.

Pe lângă purtarea măștii, imunizarea cu încă o doză de vaccina anti-COVID, este recomandată, la ora actuală, persoanelor vulnerabile.

„Vaccinul oprea transmiterea variantelor inițiale. Acum avem o situație în care nu mai există diferențe în ceea ce privește transmisibilitatea între persoane vaccinate și nevaccinate. Sunt studii care demonstrează că la persoanele vulnerabile, cu multe comorbidități, administrarea celei de-a patra doze aduce un beneficiu: formele pe care le dezvoltă sunt mai puțin agresive”, a mai spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Europa FM.

Rezumat. Ce decizii ia România, acum

Deciziile din domeniul sanitar român, legate strict de creșterea alarmantă a cazurilor codiv-19, în Europa,  sunt următoarele:

se recomandă purtarea măștii, mai ales în spațiile aglomerate

se recomandă imunizarea cu încă o doză de vaccin

se  redeschid centrele de testare și de evaluare COVID

vaccinarea se poate face și în cabinetele medicilor de familie.

Ministrul a transmis și pe această cale, radiofonică, precizarea că doctorii nu vor fi obligați să plătească dozele de ser care rămân nefolosite sau expiră, semn că au existat nemulțumiri vocalizate, pe această temă.

Foto: arhiva