Actual Diverse

De ce o judecătoare consideră „prevedere grețoasă” permisiunea prin care magistrații pot să își achite ratele cu bani de la stat

De ce o judecătoare consideră „prevedere grețoasă” permisiunea prin care magistrații pot să își achite ratele cu bani de la stat
foto: arhivă

O judecătoare din România este revoltată de-a dreptul de faptul că magistrații ar putea să beneficieze de bani de la stat pentru achitarea ratelor personale. Despre ce judecător este vorba și la ce se referă cu exactitate, în cele ce urmează.

De ce o judecătoare consideră „prevedere grețoasă” permisiunea prin care magistrații pot să își achite ratele cu bani de la stat

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce magistraților li s-a permis să își achite ratele cu bani de la stat.

„Nu există prevedere mai grețoasă și nesimțită ca aceea a plății ratelor pentru casă, în cazul magistratilor!”, scrie judecătoarea Adriana  Stoicescu pe pagina personală de Facebook.

Senatul este cel care a adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă prin care suma acordată cu titlu de chirie magistraţilor poate fi folosită de aceştia pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pe care o plătesc pentru achiziţionarea unei locuinţe. Au fost înregistrate 77 voturi „pentru”, 35 împotrivă şi două abţineri.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de deputaţi PNL şi UDMR, stipulează că se acordă compensaţia lunară pentru chirie, pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei.

În același act normativ se explică și ce înseamnă locuință în viziunea legislatorului, la elaborarea legii: prin locuinţă se înţelege construcţia alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familie.

Propunerea legislativă urmează a fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, scrie media.

Plenul legislativ român a încuviinţat amendamentul propus de Comisia juridică de extindere a cadrului de aplicare a legii şi la personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie.

Cine sunt beneficiarii acestei prevederi legislative

De această prevedere pot beneficia şi magistraţii şi personalul auxiliar care au în derulare contracte de credit ipotecar imobiliar, destinat achiziţionării sau construirii unei locuinţe sau care au încheiat un contract de vânzare cu plata în rate a unei locuinţe anterior intrării în vigoare a prezenţei legi şi care la momentul contractării îndeplineau condiţiile de compensaţie lunară pentru chirie.

Aceste prevederi se vor aplica în cadrul contractelor de credit ipotecar imobiliar doar pentru ratele care vor fi scadente ulterior intrării în vigoare a legii.

Ținând cont de votul masiv pro lege, nimic nu anunță, deocamdată, că următorul for legislativ, decisiv, va emite altă măsură, la un pol total opus.