Diverse

De ce oficialii din Qatar au împiedicat un post TV danez să transmită în direct la Cupa Mondială de fotbal. VIDEO

De ce oficialii din Qatar au împiedicat un post TV danez să transmită în direct la Cupa Mondială de fotbal. VIDEO
airlinestravel

Oficialii din Qatar au împiedicat un post de televiziune danez care transmitea în direct să își continue programul în timp ce se afla încă în emisie. A 22-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal, cea mai importantă competiție internațională de fotbal, este găzduită de Qatar în 2022.

Marele eveniment fotbalistic are loc în perioada 21 noiembrie 2022 – 18 decembrie 2022. Acesta este primul Campionat Mondial de Fotbal ce va avea loc în Orientul Mijlociu și de asemenea primul organizat de o țară arabă majoritar musulmană.

De ce oficialii din Qatar au împiedicat un post TV danez să transmită în direct la Campionatul Mondial de fotbal. VIDEO

Un jurnalist TV danez a fost implicat într-un incident cu oficiali din Quatar exact în momentul în care efectua o transmisie în direct. Incidentul a fost filmat și în puteți vedea în acest material al Infoactual.

Jurnalistul, deși a arătat acreditarea oficialilor, aceștia au continuat să încerce să oprească emisia directă.

Imaginile postate online îl arată pe reporterul Rasmus Tantholdt vorbind în momentul în care el și echipa sa de filmare au fost abordați de oficiali care au încercat să îi ia camera. Nereușind să o apuce, aceștia au încercat apoi să pună mâna pe obiectiv pentru a bloca orice imagine.

Tantholdt le-a arătat acreditarea pe care o are și le-a explicat, politicos: „Suntem în direct la televiziunea daneză. Domnule, ați invitat întreaga lume să vină aici, de ce nu putem filma, este un loc public”.

În ciuda faptului că aveau permisul corespunzător, oficialii din Qatar au insistat că este nevoie de permisiunea autorităților.

Clipul incidentului a dus la condamnări provenite din întreaga lume, în condițiile în care țara a primit organizarea Campionatului Mondial pe baza faptului că standardele normale de comportament și libertatea presei vor fi respectate.

Dar Qatar este bine cunoscut pentru legile sale opresive privind libertatea de exprimare, și este clar că acești oficiali aveau de gând să le aplice, Tantholdt întrebându-i la un moment dat dacă încearcă să le spargă camera.

Ulterior, Tandtholdt a declarat că a primit scuze din partea guvernului din Qatar, mesajul nefiind, în mod clar, filtrat către toți ofițerii. El a declarat pentru postul norvegian de știri NRK: „Nu cred că mesajul de la vârful Qatarului a ajuns la toți agenții de securitate. Prin urmare, se poate spune că există unii care au înțeles greșit situația.”

„Dar, în același timp, acest lucru spune multe despre cum este în Qatar. Acolo este că poți fi atacat și amenințat atunci când relatezi în calitate de presă liberă. Aceasta nu este o țară liberă și democratică.

Experiența mea după ce am vizitat 110 țări din lume este următoarea: cu cât ai mai multe de ascuns, cu atât este mai dificil să raportezi de acolo.”

Ei nu sunt primul grup media care se confruntă cu astfel de probleme în țară, grupul de campanie Reporteri fără frontiere exprimându-și anterior îngrijorarea cu privire la restricțiile impuse jurnaliștilor care călătoresc în țară pentru Campionatul Mondial.

Secretarul general al RSF, Christophe Deloire, a confirmat: „Autoritățile din Qatar folosesc în mod abuziv sistemul de acreditare a jurnaliștilor pentru a le interzice acestora să acopere anumite subiecte”.

Presa externă scrie că speră ca odată cu acest incident, autoritățile acestui stat să fie mai atente pe viitor, mai ales cu străinii, cu referire și la suporterii care au plecat bucuroși de participarea la campionatul mondial de fotbal, cel mai important eveniment al anului pentru ei.

Campionatul Mondial din Qatar 2022 începe la data de 20 noiembrie și se încheie cu o săptămână înaintea Crăciunului, pe 18 decembrie, atunci când se va decide regina lumii la fotbal. În România, cele 64 de partide vor fi transmise de TVR. Programul click aici.