Actual Politică

EXCLUSIV. Ion Cristoiu: Klaus Iohannis nu a suportat că Vasile Dîncu îi face concurenţă. Pe Tîlvăr l-a uitat acasă intenţionat

EXCLUSIV. Ion Cristoiu: Klaus Iohannis nu a suportat că Vasile Dîncu îi face concurenţă. Pe Tîlvăr l-a uitat acasă intenţionat

Prezent în podcastul Cristache & Cristoiu, pe canalul de Youtube EVZ Capital, Ion Cristoiu a făcut o analiză a ultimelor mişcări politici din interiorul cabinetului Ciucă, mai precis demisia lui Vasile Dîncu şi numirea lui Angel Tîlvăr, dar şi dispariţia lui Klaus Iohannis de pe lista scurtă pentru postul de secretar general al NATO.

EXCLUSIV: Ion Cristoiu: Klaus Iohannis nu a suportat că Vasile Dîncu îi face concurenţă. Pe Tîlvăr l-a uitat acasă intenţionat

Ion Cristoiu este de părere că fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu a fost forţat să demisioneze, deoarece îi făcea concurenţă ca imagine lui Klaus Iohannis.

„Înaintea lui Vasile Dîncu a fost Nicolae Ciucă, ministrul Apărării. Vasile Dîncu devenise ministru în ceea ce Iohannis consideră a fi ograda lui: adică externe, apărare, educație și PNL. Dacă Dîncu era prezent seară de seară la televizor, făcuse și foarte multe călătorii, la un moment dat lumea se întreba de apărarea asta: „cine răspunde?” Dîncu sau Klaus Iohannis. Și atunci au anunțat demisia”, a declarat Ion Cristoiu.

Cristoiu: Ciucă i-a dat un semnal domnului Tîlvăr: „vezi să stai în banca ta”

În preajma noului ministru al Apărării, preşedintele Iohannis este foarte relaxat, este de părere jurnalistul, adăugând că ”pe ăsta nou l-au uitat acasă și nu a scris pe Facebook”.

„Și l-au adus pe domnul asta, Tîlvăr care nu a răspuns nici acum unei acuzații foarte grave. E profesor de engleză și și-a dat doctoratul cu relațiile româno-israeliene între 1948 și 1989 în județul Vrancea, deci cercetare de arhivă. Fac un apel să-mi trimită și mie teza că pare interesantă. Acuzația adusă lui este că o muzeografă i-ar fi scris lucrarea, acuzație credibilă câtă vreme n-a răspuns”, spune Cristoiu.

„Domnul este din 2004 parlamentar întruna. Este din gruparea lui Oprișan, l-a trădat pe Oprișan, și fiind profesor de engleză făcând și Academia de Informații, el a dat o lucrare de doctorat cu această teză care este o lucrare de arhivă. Este o acuzație credibilă deoarece lucrarea lui nu a fost despre relațiile româno-israeliene între 1948-1989, pentru că era greu de spus că muzeografa nu avea acces. El dinadins a fost lăsat pentru că Ciucă i-a dat un semnal: „vezi să stai în banca ta”, a mai precizat Cristoiu.

https://www.youtube.com/watch?v=UuvOazE6VsQ&t=343s

În cazul lui Sorin Cîmpeanu se crease impresia că nu e „România Educată” a lui Iohannis

În ceea ce priveşte demisia lui Sorin Cîmpeanu, jurnalistul Ion Cristoiu spune că demisia lui după trei luni de scandal, este greu de imaginat ca un profesor universitar de specialitate plagiază un îndrumător. „Nu ai cum. Poți să copiezi dacă ești Ciucă și dai lucrarea de doctorat că nu ai timp”.

„Am avut un interviu cu Sorin Câmpeanu și vorbea de Legile Educației. Se crease impresia că nu e „România Educată” a lui Iohannis. După părerea mea, toată afacerea, inclusiv acuzația de plagiat a lui Cîmpeanu e pus la cale de „băieți”.  După ce s-a terminat perioada de dezbateri, Cîmpeanu a făcut proiectele alea să fie duse în Guvern. Problema este că ele trebuie depuse la Guvern de doamna, cred că lucrează la fiecare punct. Problema este următoarea: ei vor să le promulge până la data de 30 decembrie. Nu le promulgă”.

„Este vital pentru Ioannis și pentru familia lui să plece din România după terminarea mandatului”

Ion Cristoiu spune că nu a crezut niciodată în varianta că preşedintele Klaus Iohannis va ajunge şef la NATO.

„Din același motiv pentru care s-a dat că nu e pe listă. Tradiția poporului român din toate timpurile spune în felul următor: când ești președinte și termini mandatul, ultimii doi ani ăia stau „cu fundul” la tine. Vă mai amintiți 24 februarie când fratele președintelui a fost reținut? Ce a declarat atunci domnul Maior și cu Coldea? Ce au declarat: că era o anchetă și că nu puteau să-l anunțe. SRI-ul este obligat ca să-l informeze pe președinte, nu că l-au arestat, înainte: „vedeți că fratele dumneavoastră”. Nu(au făcut-o), de ce? Pentru că știau că nu va mai fi nimic. Klaus Iohannis și-a dat seama și că el întreține această iluzie pentru ca sistemul să nu aibă deziluziile alea pe care le au toți președinții în ultimul an de mandat. Dacă știi că va fi la NATO și ești lider PNL ai grijă”, mai spune Cristoiu.

Întrebat dacă îl va caută cineva să îl pună oriunde, jurnalistul Ion Cristoiu a răspuns printr-o rememorare.

„Trump devenise președinte și era la un restaurant. A venit premierul României împreună cu șeful partidului de guvernământ și ședeau la o altă masă și s-au dus și i-au cerut un autograf și presa română a făcut un mare tărăboi. De ce au făcut un mare tărăboi? Pentru că au venit niște șmecheri. Aici bănuiesc că sunt niște șmecheri portari care sunt pe la Bruxelles, pe la NATO, că noi vă aranjăm.  Și el crede dacă o fi să creadă. Este vital pentru el și pentru familia lui să plece din România”, a explicat Cristoiu.

Dacă el nu merge la NATO sau în altă parte cu o funcție care să-i sperie  pe români, nu-i văd zile bune nici lui începând după revelionul din 2024 spune jurnalistul, care şi explică de ce.

„El are un dosar foarte simplu de reluat. Nu are un dosar cum avea Traian Băsescu cu Flota. Și dosarul ăla a fost pus sub masă și când e nevoie vine o nouă piesă. E o țintă vie. USR-ul și toate forțele politice au interesul să crească pe seama lui.  Are un mare avantaj luarea lui ca țintă, ca om. E persoană fizică. Trebuie să își găsească un scut în care e să fie suficient de puternic. Contează ca lumea să spună „băi e la NATO”. Și numirea la NATO e ca la o nuntă. Astfel de numiri sunt ca și în România. Nu ține nimeni cont. Singurul om care e ales pe bune e președintele Americi. Restul alege America”.