International

Decizia care schimbă complet securitatea în nordul Europei. Finlanda și-a anunțat astăzi candidatura la NATO

Suedia și Finlanda

După decenii de neutralitate, Finlanda a luat astăzi decizia de aderare la NATO, în contextul războiului din Ucraina. Comisia de apărare a Parlamentului vede această decizie ca „cea mai bună opțiune pentru țară de a-și garanta securitatea națională”. Suedia urmează să depună o astfel de solicitare în decursul zilei următoare.

Decizia care schimbă complet securitatea în nordul Europei. Finlanda și-a anunțat astăzi candidatura la NATO

Finlanda trebuie să solicite „fără întârziere” aderarea la NATO, au afirmat joi preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi şefa executivului Sanna Marin, într-o schimbare politică majoră determinată de invazia rusă din Ucraina. După anunțul președintelui, grupurile parlamentare vor aproba depunerea candidaturii.

În țara vecină, social-democraţii aflaţi la putere în Suedia vor decide duminică dacă susţin o candidatură istorică a ţării lor la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care să o apere de Rusia.

O susţinere a unei posibile aderări, care ar constitui o schimbare majoră a liniei de până acum a partidului premierului Magdalena Andersson, ar deschide calea spre o candidatură a Suediei la NATO, potrivit analiştilor.

Suedia şi Finlanda s-au menţinut în afara alianţelor militare timp de decenii, însă opinia publică şi numeroşi responsabili politici se pronunţă acum în favoarea unei aderări la NATO, pe fondul îngrijorării provocate de războiul din Ucraina.

Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 km şi o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunea recent că cele două ţări sunt două naţiuni non-membre cele mai apropiate de alianţă şi că, în cazul în care îşi vor înainta candidatura, ele ar fi primite “cu braţele deschise”.

Suedia intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO

Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând exemplul vecinului său, Finlanda, care și-a rescris politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial în urma invaziei Rusiei în Ucraina,

Parlamentul Suediei va dezbate luni situația de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o ședință specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, atât Suedia, cât și Finlanda au căutat o mai mare securitate prin aderarea la NATO, renunțând la decenii de neutralitate militară.