Actual Economic

Decizia OMV Petrom de a nu plăti taxe în România, ci în Austria încinge coaliţia. Petrom, din nou o companie naţionalizată

Decizia OMV Petrom de a nu plăti taxe în România, ci în Austria încinge coaliţia. Petrom, din nou o companie naţionalizată

Decizia OMV Petrom de a nu plăti taxa de solidaritate în României, ci în Austria încinge coaliţia. Deputatul PNL Pavel Popescu l-a întrebat pe ministrul de Finanţe, Adrian Câciu dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate pe anul anterior. La rândul său, ministrul finanţelor spune că „a fost un anunţ de bursă”.

Decizia OMV Petrom de a nu plăti taxe în România, ci în Austria încinge coaliţia. Petrom, din nou o companie naţionalizată

 „Domnule ministru Adrian Câciu, în contextul ultimelor declaraţii publice din partea companiei OMV, prin care suntem anunţaţi că ei nu vor plăti taxele pe profitul excedentar pe teritoriul României, ci în Austria, vă solicit să ne/le răspundeţi urgent şi simplu (cu DA sau NU) românilor şi tuturor jurnaliştilor la această simplă întrebare: Va plăti OMV aceste taxe decise prin ordonanţa redactată de ministerul pe care îl conduceţi pe teritoriul României sau nu?”, a scris Pavel Popescu, pe Facebook.

Deputatul PNL a adăugat că pune această întrebare ministrului de Finanţe „în numele tuturor românilor care aşteaptă cu sufletul la gură acest răspuns şi în calitate de vicepreşedinte al partidului partener în coaliţia din care faceţi şi dumneavoastră parte”.

E o diferenţa între un anunţ fiscal şi un anunţ de marketing

La rândul său, ministrul finanţelor susţine că el face diferenţa între un anunţ fiscal şi un anunţ de marketing.

„E un anunţ pe bursă în care se exprimă o opinie. Datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele celelalte la finalul lunii iunie, când se va face declararea şi plata impozitului. Această ordonanţă de urgenţă nu e împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres.

E vorba de toate companiile care au activitate în domeniul respectiv. Foarte multe declaraţii că vom face investiţii în România şi mai puţine fapte şi vedem că nu avem suficientă energie, vedem că depindem de importuri. Deci vrem un răspuns mai concret. Aici eu aş atepta şi nu am dubii. Pentru companiile din domeniul energetic deja este o supraimpozitare. Aici există încă un instrument de supraimpozitare care se adaugă celorlalte. Nu e vorba de a lăsa pe cineva să plătească impozitul.

Aceste supraimpozitări sunt pentru compensarea preţului la facturi şi investiţii în energie. Deci până la urmă se întorc înapoi în sector.  Vedem ce se întâmplă dacă eşti dependent într-un sector. Dependenţă înseamnă să ai preţuri volatile”, a explicat Adrian Câciu, la Euronews România.

Toate şansele ca Petrom să devină din nou o companie naţionalizată. Statul a devenit acţionat la Fondul Proprietatea, cumpărând deja 43% din investiţie

Ministrul Finanţelor a mai spus că statul român ar trebui să facă investiţii în câteva companii.

Adrian Câciu a declarat, chestionat dacă există posibilitatea ca Petrom să devină din nou o companie naţionalizată, că este posibilă o altă abordare şi consideră că statul ar trebui să facă nişte investiţii, în sistem de private-equity, prin crearea unei linii de finanţare care să salveze unele companii. El a oferit exemplu în care statul a devenit acţionat la Fondul Proprietatea, cumpărând deja 43% din investiţie.

„E posibilă o altă abordare cu privire la companiile de resurse energetice. Din punctul meu de vedere, sunt două chestiuni care vor defini viitorul omenirii – energia şi hrana, ori statele trebuie să se implice mai mult în a avea control asupra resurselor, într-o formă nu neapărat de proprietate, dar într-o formă în care pot să nu aibă riscuri la adresa siguranţei cetăţenilor din perspectiva modului în care sunt folosite acele resurse”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat dacă există posibilitatea ca Petrom să fie iar o companie naţionalizată, cândva.