Actual

Decizia surprinzătoare a lui Traian Băsescu, la doar 30 de zile de la sentința ÎCCJ. Ce a făcut fostul președinte al României

traian băsescu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a eliberat vila de protocol din cartierul Primăverii în care locuia și pentru care primise ordin de evacuare. Acesta avea la dispoziție 60 de zile pentru a elibera casa de la stat, însă se pare că a ales să plece mai repede, după doar 30 de zile.

Decizia surprinzătoare a lui Traian Băsescu, la doar 30 de zile de la sentința ÎCCJ. Ce a făcut fostul președinte al României

După sentința dată de ÎCCJ în cazul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a fost obligat să renunțe la vila de protocol situată pe strada Primăverii, în termen de 60 de zile. Se pare că fostul președinte al României a decis să elibereze casa mai devreme față de termenul menționat anterior, și a fost surprins într-un cartier rezidențial din Pipera, după ce a anunțat că dorește să își cumpere un apartament.

Chiar dacă această decizie a surprins pe multă lume, fostul președinte a fost văzut în momentul în care ar fi mers să vizioneze un apartament în valoare de 200.000 de euro. Nimeni nu se aștepta ca acesta să fie cel care se va ocupa de căutarea unei noi locuințe.

Fostul președinte a fost văzut îmbrăcat sport, însoțit doar de șofer, la o vizionare. Mai întâi el s-a întâlnit cu reprezentantul dezvoltatorului imobiliar și au mers împreună la un birou de vânzări. Ulterior, a purtat o discuție cu doi agenți imobiliar, după care, împreună, au mers să viziteze apartamentul scos la vânzare. Vizionarea a durat aproximativ zece minute.

Din informațiile apărute în spațiul public, prețul acestuia este de aproximativ 200.000 de euro. Imobilul se află într-un complex rezidențial format din 4 blocuri care creează spații verzi și lumină naturală pentru fiecare locuință.

Administrația Prezidențială i-a retras lui Traian Băsescu și indemnizația lunară de 75% din cea pe care o primește Președintele în funcție

Reprezentanții Palatului Cotroceni au închis biroul pe care îl deținea fostul președinte și l-au dat afară pe consilierul său. Instanța a menținut decizia instanței de fond și a hotărât, la finalul lunii martie, că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. În urma deciziei, fostul preşedinte a pierdut toate beneficiile pe are le are un fost şef de stat din România.

Potrivit unei legii adoptate anul trecut de Parlament, drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român sunt retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că a luat notă de decizie, anunţând că va face demersurile legale la CEDO.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris fostul preşedinte pe pagina sa de Facebook.