Actual

Decizii importante pentru români, în legătură cu facturile, se vor lua azi, 19 septembrie, de Coaliția de guvernare

Decizii importante pentru români, în legătură cu facturile, se vor lua azi, 19 septembrie, de Coaliția de guvernare
Arhiva infoactual.ro

Azi, 19 septembrie 2022, liderii coaliției de la guvernarea României, vor hotărî ce se întâmplă cu facturile românilor.

Aceștia discută despre:

  • extinderea listei de beneficiari ai compensărilor
  • schimbarea calculului pentru compensare

Ce se va întâmpla cu prețul carburanților

În cadrul aceleiași ședințe de luni, 19 septembrie, este posibil ca liderii coaliției să stabilească dacă va fi prelungită schema de compensare a prețului carburanților.

Lăcașurile de cult, posibil a fi incluse pe lista beneficiarilor de compensări

Referitor la extinderea listei, se va pune în discuție includerea în lista beneficiarilor de compensări a lăcașurilor de cult și companiilor de utilități.

În ceea ce privește schimbarea calculului pentru compensare, se dorește ca acesta să fie bazat pe consumul din ultimii 3 ani.

De asemenea, conform unor surse politice, liderii coaliției de guvernare vor stabili dacă Executivul va prelungi schema de compensare pentru carburanți cu 50 de bani pe litru.

În acest context, unele surse politice au precizat următoarele: „Este subiect de discuţie luni în coaliţie. În acest moment nu am reuşit să discutăm cu companiile. Luni luăm o decizie”.

Compensarea de 50 de bani/ litru de carburant mai este valabilă până la sfârșitul lunii septembrie 2022

Valabilă până la 1 octombrie 2022, măsura a fost luată de Guvern la începutul sfârșitul lunii iunie 2022, când a aprobat Ordonanța de Urgență pentru aplicarea reducerii de 50 de bani la prețurile la carburanți (respectiv 25 de bani de la bugetul de stat, iar 25 de bani o reducere comercială).

Prețurile carburanților continuă să fie mari

Cu toate aceste măsuri (aplicarea schemei de compensare cu 50 de bani/ litru de carburant), în continuare, prețurile carburanților se mențin la un nivel ridicat (de exemplu, un litru de benzină standard se vinde, în medie, cu prețuri cuprinse între 6,83 de lei și 7,13 lei per litru).

Motorina se vinde și cu nouă lei per litru

Comparativ cu benzina, motorina este mai scumpă, iar în unele stații poate ajunge și la 9 lei/ litru, potrivit realitatea.net