Actual Politică

Declaraţia lui Viktor Orban de la Bucureşti: România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând

Declaraţia lui Viktor Orban de la Bucureşti: România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând
foto: presidency.ro

Întâlnire de gradul zero la Palatul Cotroceni. Premierul Ungariei, Viktor Orban, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen au venit la București, sâmbătă, 17 decembrie, la semnarea unui acord dintre România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria privind energia verde. Acest acord va permite construirea unui cablu submarin care să transporte energia electrică pe sub Marea Negră. La Bucureşti s-a discutat şi despre aderarea României la spaţiul Schengen.

Declaraţia lui Viktor Orban de la Bucureşti: România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând

România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să îmi asigur prietenii din România că pot conta în acest subiect pe țara noastră.”, a declarat Viktor Orban.

„Vreau să îmi asigur prietenii din România că pot conta în acest subiect pe țara noastră”, a declarat premierul maghiar. De asemenea, politicianul consideră că votul Austriei din Consiliul JAI a fost o greșeală. Guvernul austriac s-a opus aderării țări noastre la spațiul de liberă circulație.

„Am venit la București după opt ani și văd dezvoltarea care a avut loc în acești ani. Aș vrea să felicit prietenii din România. Această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen. Decizia noastră a fost greșită în cadrul UE și această decizie trebuie corectată”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit Ursulei von der Leyen pentru ajutorul acordat în chestiune a aderării la spaţiul Schengen, chiar dacă ”n-am ajuns încă la linia de sosire”. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a transmis că va lucra neobosit pentru a găsi o soluţie.

”Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră şi echipei dumneavoastră pentru tot sprijinul, şi a fost foarte mult, în ceea ce priveşte chestiunea Schengen. Din păcate, n-am ajuns încă la linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă şi ne bazăm cu toţii pe dumneavoastră şi pe Comisie în această privinţă”, a declatrat Klaus Iohannis, în întâîlnirea cu Ursula von der Leyen şi premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, Von der Leyen a dat asigurări că ”Voi lucra neobosit pentru a găsit o soluţie cât mai curând posibil”.

Acordul pentru energia verde prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în şase ani

Acordul pentru energia verde semnat prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în şase ani. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate.

În opinia preşedintelui Klaus Iohannis acordul semnat la Bucureşti între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi este un cadou pe termen lung între ţările semnatare.

”Vă mulţumesc pentru semnarea Parteneriatului strategic în domeniul energiei verzi, dezvoltării acesteia şi transmiterii acesteia între guvernele Azerbaijanului, Georgiei, României şi Ungariei. Ne vom concentra astăzi pe securitatea energetică şi cooperarea regională. Aceste subiecte au fost priorităţi cheie pentru România pentru politica noastră externă şi pentru strategia naţională de dezvoltare. Aceste subiecte au reprezentat priorităţi cheie şi pentru Uniunea Europeană.

Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare în Ucraina trebuie să colaborăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale”, a declarat Klaus Iohannis, la semnarea Acordului de la Bucureşti.

Acordul este un cadou pe termen lung, a precizat şeful statului român, pentru statele semnatare.

Ursula von der Leyen: Vă laud pentru un proiect deosebit de ambiţios

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată.

Ursula von der Leyen a lăudat ţările semnatare pentru derularea acestui proiect.

”Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată (…) acest lucru este bun nu doar pentru palaneta noastră, dar şi pentru economiile naţionale, pentru independenţa aprovizionării cu energie electrică”, a afirmat Ursula von der Leyen.

”Vă laud pentru un proiect deosebit de ambiţios, va lega ambele capete ale Mării Negre (…) va întări securizarea aprovizionării noastre, va asigura energie verde din surse regenerabile”, a adăugat Ursula von der Leyen.