Info Actual

Info Actual > Politică > Declarația ministrului de externe: ”Această criză nu se va încheia curând”
Politică

Declarația ministrului de externe: ”Această criză nu se va încheia curând”

Postul de televiziune BTV a luat un interviu ministrului bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva. Oficialul bulgar este de părere că  ”Această criză nu se va încheia curând”. In cadrul interviului aceasta a vorbit și despre marile proiecte de investiții ale Bulgariei.

Ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, a comentat criza legată de pandemia de coronavirus în Bulgaria, impedimentele generate privind desfășurarea diplomației:

“Din păcate, multe vizite ale unor diplomaţi în Bulgaria, dar şi ale mele, s-au amânat din cauza coronavirusului. Am desfăşurat o videoconferinţă cu omologul din Federaţia Rusă, Serghei Lavrov, cu care am discutat situaţia legată de COVID-19. Ne-am înţeles ca vizita sa oficială în Bulgaria, care a fost amânată, să se desfăşoare până la finele acestui an. Derulăm toate proiectele în sectorul energiei – Balkan Stream, interconectorul cu Grecia. Totul se mişcă la timp şi sunt montate conductele. Balkan Stream trebuie să se încheie până la sfârşitul anului în curs. Proiectul privind Centrala nucleară de la Belene este singurul oprit, însă acest lucru este normal, deoarece acolo este vorba şi despre protecţia securităţii naţionale, iar acest proiect nu este atât de urgent”, a subliniat Zaharieva .

Libera circulaţie a cetăţenilor în UE momentan nu funcţionează

“Încă există cetăţeni bulgari în străinătate, care doresc să revină în ţară. La începutul crizei, situaţia era destul de dificilă. Primele valuri de cetăţeni s-au întors şi situaţia s-a normalizat. În acest moment, în Rusia avem un număr mare de cetăţeni bulgari care aşteaptă să se întoarcă acasă. Pe data de 2 mai organizăm o cursă charter pentru aceştia. Acum avem un val invers, de cetăţeni bulgari care au revenit în ţară, în majoritate din state ale UE, şi doresc să plece înapoi. Cei cu rezidenţă permanentă în aceste ţări nu vor întâmpina niciun fel de probleme. Adevărul este că libera circulaţie a cetăţenilor în UE momentan nu funcţionează.”