Info Actual

Info Actual > Politică > Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României
Politică

Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României

Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României. Klaus Iohannis, a explicat ce inseamna intituirea starii de urgenta.

Totul a apărut deja în Monitorul Oficial. Acum, cel de-al doilea om în stat este ministrul de Interne, Marcel Vela.

Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem cu toții că severitatea lor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm.

Începând de astăzi, se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile.

Pandemia cauzată de răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de evoluția virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează, deopotrivă, și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale.

Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi. Este extrem de important ca oamenii să fie corect informați și, de aceea, vreau să spun românilor ce înseamnă instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, potrivit decretului pe care l-am semnat astăzi, ce efecte va produce asupra vieții fiecăruia dintre noi și în ce măsură ni se schimbă viața în următoarea perioadă.

Astfel, școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților; activitatea din învăţământul preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență. Salut efortul cadrelor didactice, dar și al tuturor celor care au propus și oferă soluții de pregătire academică alternativă, fie online, fie prin intermediul televiziunii, pentru ca elevii să traverseze această perioadă dificilă cu cât mai puține lacune. Tehnologia ne oferă astăzi un avantaj considerabil în acest sens.

Foarte important este să limităm povara financiară asupra cetățenilor în aceste momente grele.

Astfel, pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, în limita prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență.

Vreau să fie foarte clar următorul lucru: serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a complicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Pentru persoanele izolate la domiciliu ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19 se vor stabili măsuri de sprijinire care vor fi puse în aplicare de autoritățile administrației publice locale.

Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare. Angajații și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parțial pe perioada stării de urgență prin decizii ale autorităților publice vor beneficia de protecție socială.

Pe perioada stării de urgenţă, prevederile Legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor din sistemul naţional de apărare, angajaţilor din penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite după caz.

Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului, în cuantumul prevăzut de Legea Nr. 19/2020, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege. Tot în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor se introduce posibilitatea ca în instituţiile şi autorităţile statului şi în societăţile cu capital privat, acolo unde poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României

De asemenea, oamenii trebuie să ştie că nu mai e necesară deplasarea la sediul instituţiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale, acestea pot fi depuse pe cale electronică.

Un capitol extrem de important al Decretului privid instituirea stării de urgenţă se referă la domeniul sanitar. Am dispus astfel ca în structurile MAI, în unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute.

De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, echipamente şi medicamente, în perioada pandemiei, prin procedura de achiziţie directă. Am simplificat de asemenea procedurile de deconare şi alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operaţiunile necesare.

În domeniul economic, guvernul poate adopta măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19, şi va anunţa în curând pachetul de soluţii pregătit.

În această perioadă de criză, producţia şi întreaga economie trebuie să fie pregătite să susţină combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus. Totodată, se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, precum şi funcţionarrea optimă a sistemului energetic naţional.

Am decis şi suspendarea efectuării controalelor la angajator de către inspectoratele teritoriale de muncă, cu câteva excepţii, sigur.

Instituirea stării de urgenţă produce efecte şi în domeniul justiţiei. În această perioadă, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Lista acestor cauze se stabileşte de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, de colegiile de conducere ale curţilor de apel, iar CSM va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare. Pentru judecarea proceselor, instanţele pot da termene scurte, de la o zi la alta, sau chiar în aceeaşi zi, şi vor dispune măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă.

Toate măsurile detaliate pe fiecare domeniu de specialitate în parte se regăsesc în decretul pe care l-am emis astăzi şi care va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. Autorităţile responsabile vor lua act de aceste prevederi şi le vor pune imediat în practică.

Vreau să transmit un mesaj special medicilor și personalului medical, care încă de la primul caz înregistrat în România au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare.

Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute și cu toții suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneți, în mod neobosit. Vă asigur că prin acest decret am luat toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achizițiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului sanitar, astfel încât sănătatea dumneavoastră să nu fie pusă în pericol.

Eu sunt hotărât ca împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viața și sănătatea cetățenilor români, dar oricâte măsuri ar lua autoritățile ele pierd enorm din eficiență dacă nu sunt urmate întru totul de oameni.

Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați cu strictețe regulile, păstrați igiena mâinilor, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare. Aveți mai mult decât oricând grijă de cei apropiați, în special de cei vârstnici și de cei vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială. Măsurile care au funcționat până acum în zonele unde transmiterea infecției a fost ținută sub control sau măcar încetinită au fost cele severe, de distanțare socială.

Combaterea transmiterii infecțiilor cu noul coronavirus presupune un efort susținut, adaptabilitate și acțiune rapidă.

Instituirea stării de urgență permite autorităților responsabile să adopte, gradual, adică pe rând sau imediat, dacă se impune, măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei de stat, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi și alte locuri publice.

De asemenea – atenție! – poate fi interzisă, gradual, adică atunci când se impune, circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială sau aeriană pe diferite rute. Totodată, ca măsură de primă urgență, cu aplicabilitate graduală, repet, graduală, însemnând atunci și numai atunci când este absolut necesar, este și identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție de echipamente de protecție, dezinfectante și medicamente utilizate în tratarea COVID-19.

Acestea sunt măsuri extreme, care vor avea un impact direct asupra vieții noastre cotidiene, asupra activității economice. Vreau să subliniez că ele vor avea un caracter temporar, însă sunt necesare acum, pentru a preveni un rol mult mai mare în viitor.

Tot ceea ce facem în această grea perioadă se subsumează obiectivului primordial, acela de a proteja viața oamenilor, prin limitarea cât se poate de mult a transmiterii infecției. Eu voi rămâne foarte implicat în continuare și voi verifica personal cum se implementează toate aceste măsuri luate în urma de emiterii decretului pentru instaurarea stării de urgență pe teritoriul României.

Voi verifica personal la fiecare minister și autoritate în parte cum se aplică aceste măsuri. Dragii mei, națiunea noastră trece prin momente dificile, dar suntem români, un popor pe care istoria l-a supus unor cumplite încercări şi în trecut, iar împreună am reușit să le depășim pe toate cu bine.

Astăzi, în lupta de a limita efectele nocive ale epidemiei provocate de coronavirus, nu suntem singuri, o criză globală necesită soluții globale, nu doar locale. Efortul internațional este unul uriaș, ne coordonăm cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și împreună suntem încrezători că vom depăși cu bine această grea încercare. Dragi români, vă doresc multă sănătate! Mulțumesc.

, este declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, potrivit Rador.