Info Actual

Info Actual > Politică > Declaraţiile preşedintelui Trump legate de coronavirus
Politică

Declaraţiile preşedintelui Trump legate de coronavirus

Declaraţiile preşedintelui Trump legate de coronavirus vizează administrația Chinei. Preşedintele SUA, Donald Trump, a făcut un apel Chinei să manifeste transparenţă în informaţiile legate de originea coronavirusului care s-a răspândit în lume. Institutul de Virusologie din Wuhan, regiunea în care au apărut primele îmbolnăviri cu noul coronavirus, neagă orice vină.

 

Declaraţiile preşedintelui Trump legate de coronavirus

 

Donald Trump a spus că SUA vor da publicităţii un raport privind originile coronavirusului, dar fără să indice un termen.

A trecut mai mult de o lună, de când se înregistrau zilnic mai puţin de o mie de decese provocate de noul coronavirus. Aproape zilnic sunt acum indentificate cel puţin 25.000 de cazuri noi de coronavirus, ceea ce înseamnă că totalul în SUA creşte cu 2 până la 4% în fiecare zi. Localităţile rurale care acum o lună erau neafectate de virus au devenit deodată puncte fierbinţi. Noul coronavirus face ravagii în centrele de îngrijire a bătrânilor, în închisori, în industria de împachetare a cărnii, ucigându-i pe cei vulnerabili medical şi pe cei săraci, iar noi focare apar în magazinele alimentare, în supermarketuri şi fabrici.

Preşedintele Trump a plecat astăzi în Arizona, în prima sa vizită în cealaltă parte a ţării de la impunerea restricţiilor privind noul coronavirus. Pe peluza de sud a Casei Albe, înainte de a urca la bordul Marine One, Donald Trump a spus că administraţia americană va publica un raport care va detalia originile noului coronavirus.

Donald Trump: ”Ce s-a întâmplat nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. China ar fi trebuit să ne informeze că are o problemă. Vom face public raportul într-o anumită perioadă de timp. Vom veni cu informaţii ferme într-o anumită perioadă de timp.”

 

Donald Trump care lăudase iniţial China cu privire la răspunsul ei faţă de noul coronavirus a acuzat apoi dur Beijingul. Preşedintele american a spus că nu a vorbit cu omologul chinez, Xi Jinping. El a minimizat pe de altă parte un document intern interagenţial administraţiei sale obţinut de cotidianul “The New York Times”, document care proiectează că în următoarele câteva săptămâni numărul deceselor ar creşte, ajungând la 3.000 pe zi, la 1 iunie, dublându-se aproape faţă de cel actual. Documentul estimează o drastică creştere atât în ce priveşte numărul de noi cazuri, cât şi al deceselor, începând cu 14 mai.

Donald Trump: ”Este un raport despre ce s-ar întâmpla, dacă nu ar exista nici un fel de restricţii, dar noi aplicăm o mulţime de măsuri. Ceea ce oamenii spun este că vor respecta distanţarea socială, se vor spăla pe mâini, vor face ceea ce trebuie să facă. Nu vom merge încă pe stadioane, la evenimente, la fotbal, la baseball.”

Convocaţi la Capitoliu, după o pauză de 40 de zile, senatorii s-au întors purtând măşti într-o clădire plină de panouri circulare, care arată unde trebuie să stea, pentru a menţine o distanţare socială sigură. Birourile angajaţilor Congresului sunt protejate cu scuturi de plexiglas.