Diverse

Delfinul care a bătut toate recordurile mediteraneene existente și majoritatea recordurilor mondiale

Delfinul care a bătut toate recordurile mediteraneene existente și majoritatea recordurilor mondiale
facebook.com

”Cea mai lungă deplasare înregistrată de un delfin cu bot gros comun (Tursiops truncatus)”, se numește studiul publicat în jurnalul Mammalian Biology, potrivit căruia o echipă de cercetători, printre care se numără și experți de la Universitatea St. Andrews din Scoția, a documentat cea mai lungă deplasare înregistrată la un delfin cu bot gros, o călătorie incredibilă de 2.053 de kilometri.

În februarie 2020, oamenii de știință de la Unitatea de Cercetare a Mamiferelor Marine (SMRU) a Universității și de la Morigenos, Societatea Slovenă pentru Mamifere Marine, au fotografiat, în largul coastei orașului Piran, Slovenia, un delfin care nu mai fusese observat până atunci.

Delfinul care a bătut toate recordurile mediteraneene

Datorită faptului că a fost observat de Ziua Prešeren (o sărbătoare națională slovenă dedicată poetului France Prešeren), cercetătorii au numit delfinul Prešeren. Acesta a fost văzut din nou în zonă o lună mai târziu. Iar, în anul următor, autorul principal al studiului, dr. Tilen Genov, a asistat din întâmplare la o discuție online a unei colege italiene, dr. Francesca Blasi și a observat o înotătoare pe care a recunoscut-o într-una dintre fotografii.

FOTO facebook.com

Și după o examinare atentă a tuturor fotografiilor disponibile, cercetătorii au stabilit împreună, fără nicio îndoială, că este vorba de același delfin, care a fost numit inițial Lino de către cercetătorii italieni. Prešeren a trebuit să parcurgă cel puțin 1.251 km pentru a ajunge în Slovenia din Marea Tireniană, la nord de Sicilia, depășind toate recordurile mediteraneene existente și, de asemenea, majoritatea recordurilor mondiale.

Delfinul, urmărit prin intermediul unui emițător prin satelit

Ulterior, prezentării rezultatelor preliminare în cadrul unei conferințe internaționale online, cercetătorii au fost contactați de o echipă de la Delfini „Del Ponente”, care studiază delfinii din Marea Ligurică, Italia, care fotografiaseră și ei același delfin, la doar șase luni după ce acesta fusese observat în zona orașului Piran din Slovenia.

Delfinul Prešeren, de data aceasta, a trebuit să parcurgă un minim de 2.053 km (cel mai scurt traseu posibil), ceea ce reprezintă cea mai lungă deplasare înregistrată la un așa-numit ecotip de delfin cu bot gros și a doua cea mai lungă pentru această specie, în general. Singura deplasare înregistrată, care a fost mai lungă a fost cea a unui ecotip marin de delfin cu botul gros, urmărit prin intermediul unui emițător prin satelit, după o perioadă de reabilitare prin îngrijire umană.

„Specia este mult mai mobilă decât am crezut anterior„

În acest context, dr. Genov a declarat: „În general, delfinii cu bot gros sunt considerați ca fiind o specie relativ rezidentă, cu o fidelitate puternică față de zona lor de reședință. Acest lucru este în mare parte adevărat, dar noile noastre descoperiri, împreună cu o analiză a literaturii existente pe care am efectuat-o, arată că această specie este mult mai mobilă decât am crezut anterior. Acest lucru este important în ceea ce privește fluxul genetic între populații, care este crucial pentru conservarea pe termen lung a acestei specii, dar demonstrează și importanța colaborării internaționale în conservarea biodiversității. Astfel de descoperiri contribuie la o mai bună înțelegere a speciilor, ceea ce duce indirect la o mai bună înțelegere a ecosistemelor marine”, scrie rtvslo.si.