Actual

Deputatul AUR Dan Tanasă acuză Ungaria că se foloseşte de fotbalul din Transilvania şi cere o reacţie de la FRF

Deputatul AUR Dan Tanasă acuză Ungaria că se foloseşte de fotbalul din Transilvania şi cere o reacţie de la FRF

Deputatul AUR Dan Tanasă acuză Ungaria că se folosește de fotbalul din Transilvania în scop ideologic și politic şi cere Federației Române de Fotbal să reacționeze. Dan Tanasă arată că echipa de fotbal din Miercurea Ciuc, finanţată de guvernul de la Budapesta, şi-a schimbat sigla, iar pe aceasta apare o denumire în limba maghiară care face trimitere la Ținutul Secuiesc.

Deputatul AUR Dan Tanasă acuză Ungaria că se foloseşte de fotbalul din Transilvania şi cere o reacţie de la FRF

Dan Tanasă spune că nu îşi explică de ce Federaţia Română de Fotbal tolerează această „instrumentalizare politică”.

„Ungaria foloseşte fotbalul (alături de bere şi chipsuri, printre altele) ca parte a propagandei pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ținut Secuiesc şi pentru construcţia ideologică a visului Ungariei Mari, atât de drag lui Viktor Orban, Kelemen Hunor şi Laszlo Tokes. De ce Federaţia Română de Fotbal tolerează instrumentalizarea politică a fotbalului? De ce FRF înregistrează în campionat echipe cu denumiri şi logo în alte limbi decât limba oficială de stat? (…)

O nouă dovadă a faptului că Ungaria instrumentează ideologic şi politic fotbalul, un sport care ar trebui să unească, este dată de faptul că, în vara acestui an, echipa de fotbal din Miercurea-Ciuc şi-a schimbat logo-ul”, a arătat Dan Tanasă pe Facebook, unde pentru comparație reproduce cele două sigle, cea veche și cea nouă, ale echipei din Miercurea Ciuc.

De ce Federația Română de Fotbal tolerează instrumentalizarea politică a fotbalului? De ce FRF înregistrează în campionat echipe cu denumiri și logo în alte limbi decât limba oficială de stat?

Potrivit deputatul AUR, până acum pe siglă era trecută denumirea bilingvă a echipei, adică în partea superioară era scris Futball Klub Csíkszereda, iar în partea de jos figura Futball Klub Miercurea-Ciuc.

 „Pe noul logo (care datează cel puţin din luna iunie), denumirea în limba română a fost înlocuită cu textul Székelyföld Labdarúgó Akadémia, în traducere Academia de Fotbal a ținutului secuiesc”, arată Dan Tanasă.