International

Deșeuri radioactive, găsite pe terenul de joacă al unei școli primare. S-a găsit explicația, după ani de zile

Deșeuri radioactive, găsite pe terenul de joacă al unei școli primare. S-a găsit explicația, după ani de zile

Conform unui nou raport realizat de consultanți de mediu, a fost descoperită contaminare radioactivă la o școală primară dintr-o suburbie din St. Louis, Missouri.

Raportul a fost finalizat de Boston Chemical Data Corp, o firmă de investigații de mediu, în luna octombrie. În luna august au fost prelevate probe de sol, praf și materiale vegetale de la Școala Elementară Jana din orașul Florissant pentru a fi testate. Probele au fost recoltate  de pe câmpurile și terenurile de joacă din jurul școlii, precum și din locații din interior, inclusiv din bibliotecă, bucătărie și săli de clasă.

Nu este clar cine a finanțat investigația, dar aceasta a urmat unui studiu anterior al Corpului de ingineri al armatei, început în 2018, care a ridicat îngrijorări cu privire la contaminarea din școală.

Rezultatele studiului Corpului de Armată au fost obținute la începutul acestui an de către organizația non-profit Missouri Coalition for the Environment prin intermediul unei solicitări în baza Freedom of Information Act.

Constatările Armatei cu privire la contaminare

Corpul de Armată, care are sarcina de a curăța siturile de la începutul programului de arme atomice, a constatat o contaminare semnificativ mai mică decât raportul recent. Cu toate acestea, ei nu au prelevat probe pe perimetrul școlii sau pe o distanță de 300 de metri în jurul acesteia.

Investigația Boston Chemical a constatat că mai multe tipuri de contaminare radioactivă erau prezente la niveluri care depășeau cu mult așteptările lor sau nivelurile acceptabile.

S-a constatat că izotopul radioactiv plumb-210 era prezent în zona de joacă de la grădiniță la un nivel de 22 de ori mai mare decât cel așteptat și de multe ori peste cantitatea permisă de reglementările federale Superfund, se arată în raport.

Cea mai remarcabilă constatare a fost descoperirea de particule radioactive detectate în interiorul școlii, adăugând că ingerarea sau inhalarea unor astfel de substanțe ar putea provoca o expunere pe termen lung la radiații alfa, pe care raportul le-a descris ca fiind „deosebit de dăunătoare din punct de vedere biologic” în comparație cu alte forme.

Explicația experților cu privire la contaminare

Școala elementară Jana este situată de-a lungul pârâului Coldwater Creek și se află în zona inundabilă a acestuia. Pârâul a fost contaminat de deșeuri radioactive provenite din producția de arme nucleare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Contaminarea a fost urmărită până la Mallinckrodt Chemical Works, care a produs uraniu pentru bombe atomice pentru Proiectul Manhattan în anii 1940 și 1950.

În 2018, o evaluare realizată de Agenția pentru substanțe toxice și registrul bolilor a stabilit că persoanele care au avut o expunere crescută la deșeuri radioactive în apropierea Clearwater Creek prezintă un risc mai mare de apariție a unor tipuri de cancer.

Raportul Boston Chemical a precizat că ar fi necesar un „program de remediere semnificativ” pentru a aduce condițiile la niveluri acceptabile, având în vedere contaminarea radioactivă descoperită atât în interiorul, cât și în afara clădirii școlii.

Dar, de asemenea, a mai spus că, dacă nu se remediază Coldwater Creek, inundațiile ar putea recontamina terenul școlii.

Betsey Rachel, președinta consiliului de administrație al districtului școlar Hazelwood, a declarat pentru Post-Dispatch că raportul va fi abordat la următoarea ședință.

Corpul de Ingineri al Armatei nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Insider.