Actual

Despăgubirile în dosarul „Colectiv” vor fi acordate până la finalul verii

Despăgubirile în dosarul „Colectiv” vor fi acordate până la finalul verii

Toate despăgubirile decise de instanță în dosarul „Colectiv” vor fi acordate până la finalul verii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Este vorba despre 64 de milioane de euro.

Despăgubirile în dosarul „Colectiv” vor fi acordate până la finalul verii

„Cu siguranţă, în perioada imediat următoare, cel mai probabil până la sfârşitul acestei veri, Guvernul, prin intermediul Ministerului de Finanţe, va găsi soluţia achitării acestor despăgubiri”, a declarat Carbunaru.

Cel mai probabil, prin intermediul ISU, spune purtatorul de cunânt al Guvernului, adaugând că şi aceasta a fost o discuţie legată de procedura de lucru, cum şi în ce manieră aceste despăgubiri să ajungă către cei care au primit prin acest proces îndelungat dreptul de a beneficia de ele.

“Pot să vă confirm că această discuţie va fi urmată, aşa cum deja s-a comunicat, de achitarea integrală acestor despăgubiri, ca urmare a demersurilor pe care Ministerul de Finanţe le va face, iar Guvernul va transmite, prin intermediul ISU, aceste sume de bani beneficiarilor”, a explicat Dan Cărbunaru.

Până acum, victimele s-au trezit ameninţate cu alte procese, de contestare a executării.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a reclamat că ISU şi Primăria Sectorului 4, în loc să plătească daunele morale, au depus contestaţii la solicitările executorilor. Ceea ce ar insemna 1.600 de noi dosare deschise în instanţă. Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei trebuie sa stabilească în cel mai scurt timp cum vor fi plătite despăgubirile.

Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 12 mai că Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov vor plăti în solidar cu patronii clubului Colectiv şi doi pirotehnişti daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015 din Clubul  „Colectiv”. Cele două instituții s-au adresat și ele Guvernului, arătând că, dacă onorează această plată rămân fără buget, iar activitățile curente vor avea de suferit.

De asemenea, trebuie plătite mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.