Actual Social

Deținuții au incendiat pușcăria pentru că un medicament, care substituia drogurile, a fost interzis

Deținuții au incendiat pușcăria pentru că un medicament, care substituia drogurile,  a fost interzis
Facebook

Zeci de celule incendiate într-o închisoare din Italia, în semn de protest faţă de retragerea unui medicament psihotrop. Alertă de grad zero.

Deţinuţii din închisoarea din Cremona, situată în nordul Italiei au dat foc, vineri noapte, celulelor. Incendiul de mari proporții a fost produs în jurul orei 22.00, și a dus la evacuarea unității, atât a condamnaților cât și a personalului, informează presa locală. Mai multe mașini de Pompieri au acționat cu succes în stingerea flăcărilor, salvatorii stabilind că deținuții au dat foc cearșafurilor și saltelelor. Fumul produs de incendiu a afectat două etaje, mai titrează presa italiană. Alături de pompieri au intervenit și forțele speciale, pentru a-i controla și supraveghea pe deținuți.

Medicamentul era o monedă de schimb

Motivul revoltei a fost interzicerea unui medicament psihotrop destinat dependenților de droguri, pentru a le diminua simptomele de sevraj și care se folosea ca monedă de schimb în închisoare, potrivit sindicatului poliţiei penitenciarelor Uilpa. Autorităţile sanitare din închisoarea din Cremona au decis să înlocuiască medicamentul psihotrop folosit până atunci cu un altul, fapt ce a declanşat revolta deţinuţilor.

Tot mai mult haos în pușcării

Secretarul general al Uilpa, Gennarino De Fazio, a acuzat că, de trei ani, Poliţia Penitenciarelor nu are un comandant şi a vorbit despre o gestionare globală a penitenciarelor „care se caracterizează prin tulburări continue”. De Fazio a mai atras atenţia şi asupra faptului că, „de prea multă vreme, în închisori este un adevărat infern, uneori, ca în cazul Cremona, nu doar la nivel metaforic” şi asupra „gravei disfuncţionalităţi a sistemului care nu poate fi abordată doar cu mijloace administrative, ci sunt necesare intervenţii din partea politicului, a Ministerului Justiţiei şi a guvernului”, titrează Știrile TVR.

În Italia astfel de incidente au mai avut loc, fiind o practică des întâlnită a deținuților de a protesta și chiar de a manipula autoritățile.