Actual Diverse

Dezvăluiri șoc despre ceea ce se întâmplă la Ambasada României în China

Dezvăluiri șoc despre ceea ce se întâmplă la Ambasada României în China
beijing.mae.ro

La Ambasada României în China este un scandal de mari proporții. MAE plătește pentru reședința ambasadorului o sumă fabuloasă.

În podcastul EVZ-Play de luni, 05.12.2022, jurnalistul și scriitorul Dan Tomozei, stabilit de ani mulți la Beijing, a vorbit despre:

  • protestele fără precedent din marile orașe chinezești,
  • politica zero-Covid,
  • relația complicată a Chinei cu Statele Unite.

De asemenea, Dan Tomozei a adus și informații în exclusivitate despre relația bilaterală România-China, ajunsă în cea mai critică perioadă a ei.

Bun cunoscător al gigantului asiatic, Dan Tomozei a dezvăluit neregulile care se petrec la Ambasada României din statul chinez.

La ambasada din Beijing, China,  sunt doar cinci persoane aflate la post, din care doar doi diplomați de carieră, potrivit lui Dan Tomozei, invitatul lui Robert Turcescu.

Dezvăluirea momentului

În studioul EVZ-Capital, jurnalistul Dan Tomozei a lansat și o bombă de presă și anume:

  • pentru reședința separată a ambasadorului Vasilică Constantinescu, MAE plătește lunar o sumă colosală, 12.000 de dolari.
  • ambasada ascunde “sub preș” un accident de natură penală, comisă de ambasador

”Nu am dreptul să știu dacă omul ăsta este legal sau nu în funcție”

În acest context, jurnalistul Dan Tomozei a declarat: „Se întâmplă din 2018. Să spunem că statul român dispune de bani, dar în același timp Ambasada României nu dispune de resurse financiare pentru propria administrare. Lucrurile astea se cunosc, eu le-am sesizat, am cerut inclusiv de la ORNISS (n.r. – Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat). În momentul în care tu, ca ambasador, ești implicat într-un accident auto, cu fugă de la locul faptei, cu pagube, în orice țară din lume ești înscris într-un dosar penal. Automat prin lege ți se retrage ORNISS, nu mai ai drept să fii ambasador. Răspunsurile primite de la MAE și ORNISS au fost identice: nu am dreptul să știu dacă omul ăsta este legal sau nu în funcție”.

Ministerul român de Externe știe ce se întâmplă la Ambasada din China

Sub conducerea ambasadorului Vasilică Constantinescu, ambasada României este într-o stare deplorabilă la propriu, potrivit lui  Dan Tomozei.

„Ministerul român de Externe știe foarte bine ce se întâmplă în ambasadă, inclusiv că plătim 12.000 dolari chirie pentru un ambasador care mai are 5 subalterni și mai vin doi oameni care fac la poartă, dar ăia nu sunt diplomați.  Sunt doar doi diplomați la Ambasada României, ambasadorul și consulul, În timpul ăsta ambasada se scufundă la propriu în dejecțiile și în exploatarea proastă. Explodează țevile. Până acum 7-8 ani, ambasada noastră a fost cea mai mare din Asia ca și construcție. Are fosă separată, iar ambasadorul nu permite chinezilor să intre cu vidanja (…) Din ianuarie se închide consulatul”, a declarat jurnalistul.

Tot potrivit celor declarate de Dan Tomozei, față de subalerni, ambasadorul român are un comportament tiranic, iar din această cauză, în 2022 o parte din noii angajați au plecat de la post după numai câteva luni de la angajare.

„Dărâmă absolut orice.  Dacă nu te rupe pe genunchi, pleci”, a precizat jurnalistul în cadrul podcastului EVZ-Play, scrie evz.ro.